С официална церемония откриват парк „Търновград–духът на хилядолетна България“

Мисия

29-09-2017, 10:55

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Паркът ще бъде отворен през целия съботен ден за безплатни посещения

С официална церемония от 10,30 ч. на 30 септември, събота, ще бъде открит парка на миниатюрите  „Търновград – духът на хилядолетна България“ във Велико Търново. Лентата на новата туристическа атракция ще прережат кмета на старата столица инж. Даниел Панов и инвеститорите на проекта Александър и Наталия Меншикови.

Паркът с макети на български исторически и природни забележителности е разположен на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“  в подножието на крепостта Царевец. В него са експонирани точни копия в мащаб 1:25 на Бачковския и Рилския манастир, резиденция„Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица,  римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София и  "Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата и Белоградчишка крепост, крепостта „Баба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и руската църква в София, парламента, руската църква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея“ 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралата във Варна. Представени са Розовата долина край Казанлък, пристанища „Варна“ и „Русе“ със съоръженията и корабите, международно летище „Варна“, Дунав мост, ски курорт Банско, Златни пясъци. В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата „Св. 40 мъченици, Художествена галерия „Борис Денев“, паметниците „Асеневци“  и „Майка България“, а копието на крепостта Царевец е единственото в мащаб 1:70.

На първия етап от изграждането на проекта миниБългария в парковата среда са изложени 43 макета, като инвеститорите от  Национална компания Украйна на Балканите предвиждат общия брой да достигне 70-80.

Паркът „Търновград–духът на хилядолетна България“ ще работи през есенно-зимния сезон от 9,00 до 18,00 часа, а билетите ще са с цена 10 лева за възрастни и 5 лева за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди.

След официалното откриване на 30 септември парка ще бъде отворен през целия съботен ден за безплатни посещения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов