Плеяда дигитални конференции предстоят във Велико Търново

Мисия

30-09-2017, 11:21

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В началото на ноември пристига националното турне на Едит БГ

В средата на октомври предстои традиционното издание на националната ай-ти конференция „Търново конф”, съобщи Невен Боянов от клуба на програмистите. Събитието се провежда в партньорство със специалисти от столицата, в еднодневното събитие ще се включат лектори както от старата столица, ката и от страната и чужбина. В началото на ноември националното турне на Едит БГ ще пристигне във Велико Търново, за да насочи вниманието на традиционните индустрии и местния бизнес към дигитализацията и да съдейства за плавния преход към нея. До края на годината на още няколко научни семинара ще домакинстват от клуба,  всички те ще се проведат в предоставеното от общината Хакерспейс пространство в Общинския детски комплекс, чието откриване предстои в петък.

Традиционно програмистите работят с училищата в града, като вземат участие в програмите на просветното министерство. В партньорство с други клубове от страната провеждат ежегодни летни училища в планината, където подрастващи се обучават в сферата на математиката, информационните технологии и роботиката. Търновските специалисти си съдействат и с колеги от Горна Оряховица, Русе, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас и София.

„Ние искаме да работим заедно, да създаваме неща, които до момента не ги е имало във Велико Търново. Това е работа в областта на технологиите – роботика, електроника, колаборация с други индустрии, дори с хора на изкуството – театър, музика”, коментира Боянов, като уточни, че Хакерспейс пространството е перфектно за тази цел.

То е отворено за всички буквално и преносно.  Достъпът до него е безплатен и свободен, всеки желаещ ще може да работи там, осигурен е безплатен интернет достъп. Повечето опитни програмисти в града споделят сантимент към бившия пионерски дом, откъдето е започнал пътят им към дигиталните технологии. „За мен е прекрасно тази традиция да бъде възобновена. Надяваме се след откриването да завържем контакт и с колеги от други браншове, готови сме на нови идеи и имаме желание да работим заедно”, категоричен е Боянов.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов