Откриха в град Елена първото събитие, свързано с 10-та годишнина от членството ни в Европейския съюз

Мисия

30-09-2017, 08:17

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дискусията се проведе в Общностния център

Областният управител проф. д- р Любомира Попова и заместник областният управител Ивета Кабакчиева откриха в град Елена първото от поредицата комуникационни събития, свързани с десетата годишнина от членството на страната ни в Европейския съюз  и обсъждане на приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Срещата бе уважена и от заместник-кмета на община Елена Десислава Шопова. Дискусията се проведе в  Общностен център в град Елена, който е една от сградите обновена със средства от еврофондовете. Събитето се осъществи със съдействието на община Елена.  
"На 1 януари 2018 година България за първи път ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз за шестмесечен период – исторически момент за страната ни след десетгодишно членство в Съюза.
Председателството е възможност да покажем страната, която обичаме – една проевропейска България, имаща своя цивилизационен принос към културно-историческото наследство на Европа, интегриран член, нужен за бъдещото развитие на Съюза.
В период, когато Европейският съюз е изправен пред множество предизвикателства и възможности, България има уникален шанс да участва в процесите на формиране и реформиране на ЕС такъв, какъвто биха искали да го видят европейските граждани и за какъвто мечтаят младите хора", каза областният управител при откриването на дискусията. 
Стелияна Златева, която е родена в Елена и е юрист по образование, представи презентация на тема "Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС". 
В съпътстващата програма на събитието ученици от СУ „Иван Момчилов“ и  Център за личностно развитие в Елена представиха презентация, есета и рисунки на теми свързани с ЕС. Комисия от експерти към община Елена определи първо място за есето "Българите с европейско достойнство" с автор ученичката Белослава Димова. Eтонографът  Светослав Петров, експерт по културно-историческо наследство в община Елена, изненада гостите с ретро ревю на автентични народни носии. 
Всички участници получиха и награди, осигурени от областна администрация.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов