Дариха Червената книга на Гимназията по туризъм в Търново

Мисия

02-10-2017, 08:23

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Жестът е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките дари първи том на Червената книга на България на учениците от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново.

Причината за дарението е интересът  и отговорното отношение на гимназистите към съхранението и възстановяването на някои застрашени билки.

Поводът е проектът „Екологичен остров“, който спечели финансиране от конкурса „Климатът и аз“  на Националния доверителен екофонд. Заедно с Червената книга, екипът на проекта получи безвъзмездно семена за засаждане и инструкции за отглеждане на застрашените лечебни растения валериана, салвия, ехинацея, меколистно шапиче, мурсалски чай и други.

Така, чрез изследователския пътуващ урок в Хербариума на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, Българска академия на науките бе изпълнена първата част на проекта.  Дейностите, които предстоят са  обучение по презентационни умения; креативен еколагер, в който ще вземат участие екипи от 10 основни училища от областта; изработка на видео в две части – „Изследователски пътуващ урок“ и „Екологичен остров – екокреативен лагер“.

Проектът „Екологичен остров“  ще бъде реализиран от клуб „Силивряк“ с ръководител Албена Иванова, учител по биология и учебна компания „BOYAR DREAMS“ с ръководител инж. Славка Проданова.

Това е вторият проект на Гимназията по туризъм, който печели финансиране от  националния конкурс „Климатът и аз“.  Повечето основни училища в областта имат „говорещи“ кошчета, резултат от първия печеливш проект.

        



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов