Амалипе отбелязва Рома Прайд във Великотърновска област

Животът

04-10-2017, 12:53

Снимка:

Амалипе

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организират срещи с ромската общност по места

За седма поредна година „Рома Прайд – ден на ромската гордост и култура“, се отбелязва в 10 европейски страни: България, Ирландия, Италия, Македония, Молдова, Нидерландия, Украйна, Унгария, Черна гора и Чехия.

Център „Амалипе“ като една от 33те партниращи организации на Европейското антирасистко движение, ще отбележи Рома Прайд с поредица от събития. На 5-ти октомври от 18:30 в зала на корпус 5 на ВТУ, Център „Амалипе“, съвместно със „Студентски доброволчески клуб“ към Педагогически факултет на ВТУ, ще организират дискусия на тема: „Единни в различията“.

На 6-ти октомври, за да отбележат празника, ученици от 5 и 6 клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Златарица ще рисуват на камък и символично ще оставят с боя отпечатъци от техните ръце с различни цветове във формата на дърво, в израз на многообразието на различните етноси по света.

Същия ден от 10:00 часа в СУ „Ангел Каралийчев” - Стражица, учители и ученици от 3-ти и 4-ти клас ще отбележат „Рома Прайд”, като украсят  с картини глобусът на „Имам една мечта – да учим и живеем заедно!”. Всеки клас ще нарисува във вид на ръчичка своето послание за разбирателство, взаимно уважение, обич, спокойствие и мир. Ромският образователен медиатор Ирена Михайлова ще организира беседа с ромска общност във връзка с „Рома Прайд” в офиса на Център за Развитие на Общността-гр.Стражица и ще се обсъдят темите за „Нещата, които не знаем за ромите”.

Също на 6-ти октомври и в град Павликени ще отбележат Рома прайд - ден на ромската гордост и култура. Събитието ще се проведе в село Батак, където организират футболен турнир между училищата ОУ „Бачо Киро“, град Бяла Черква, ОУ “Филип Тотю“, село Върбовка, ОУ“Св Климент Охридски“, град Павликени и ОУ “Св св Кирил и Методий“, село Батак. Отборите ще бъдат разделени в две възрастови групи .

Учениците от ОУ “Св св Кирил и Методий“ село Батак ще рисуват рисунки на тема ромски обичаи и занаяти.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)