67-годишен мъж стана седмия донор за 2017 г. в МОБАЛ – Велико Търново

Животът

04-10-2017, 14:30

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 12 октомври лекарите се покланят пред близките на донорите на церемония

Седма донорска ситуация за 2017 г. вече е факт в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” в Старата столица. Вчера пациентът -  67-годишен мъж от област Велико Търново, е изпаднал в мозъчна смърт, в следствие на исхемичен мозъчен инсулт. Въпреки тежката си загубата, близките на мъжа взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти. Техният близък е 9-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и седми реализиран донор.

За експлантацията на органите в МОБАЛ дойдоха два екипа – на ВМА – София и Университетска болница „Александровска“. Предстоят трансплантации на черен дроб във ВМА – София и на бъбреците в УБ „Александровска“, съобщи д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“.

Подробности за трансплантациите ще бъдат предоставени на по-късен етап.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора, на координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, и всички съпричастни медици и професионалисти по здравни грижи.

Припомняме, че от 9-ти до 15-ти октомври ще се проведе Европейска седмица на донорството и трансплантациите, а специално събитие за целта МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ ще домакинства на 12-ти октомври /четвъртък/ от 13:00 ч. Освен връчването на статуетки на близките на донорите за последната година, от изпълнителния директор на ИАТ в България д-р Марияна Симеонова, т.г. ще бъдат поканени и трансплантирани – реципиенти, чийто втори живот започва благодарение на хуманността на близките на донорите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)