400 изпълнители взеха участие в петия национален фестивал на Старата градска песен в Свищов

Мисия

09-10-2017, 14:18

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наградата на семейство Бейкови отиде при Мъжка вокална група „Стил“ от гр. Белене

Прецизно жури, с председател Пламен Бейков и състав - Росен Маринов, Олимпия Ангелова, Стефан Андреев и Георги Герчев, в продължение на два дни оценява изпълненията на близо 400 участици във фестивала, носещ името на Георги Бейков. Любителите на стара градска песен представяха своите умения чрез изпълнение на две песни по техен избор, като важен елемент при оценяването беше и сценичната изява на участниците. Перлени огърлици, воалетки и ветрила бяха само част от атрибутите, с които дамите ни върнаха във времето на старата градска песен, а господата  в своите костюми ни припомниха за  маниера на истинския джентълмен. Наградата на семейство Бейкови отиде при Мъжка вокална група „Стил“ от гр. Белене, а наградата на кмета на община Свищов си заслужиха вокална група „Сладкопойна чучулига“ от с. Алеково, общ. Свищов. Поощрителни награди имаше във всички категории, а първите места в трите основни категории се присъдиха както следва: за индивидуално изпълнение на Корнелия Александрова от гр. Бяла; за дует на Мариянка Радева и Живка Колева от с. Алеково, обл. Силистра; за колектив на Формация „Романтика“ от с. Царевец, общ. Свищов. Награди бяха връчени и за акомпанимент, за най-красив костюм, и за артистичност на изпълнението. Като домакин на изявата, от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ поднесоха също награда, която отиде при ГСГП при НЧ "Възраждане - 1908" с. Българско Сливово.

Новоучредените награди за най-млад и най-възрастен участник отидоха при 16 годишните Антония Петрова от с. Царевец и Златина Евтимова от с. Българско Сливово, а наградата за най-възрастен участник отпътува за с. Дропла, при 80 годишната Агария Радева. 

В своите заключителни думи Пламен Бейков си пожела в следващите издания на Фестивала да присъстват все повече млади хора и посъветва участниците да влагат повече усърдие в подготовката на сценичните костюми, чрез които се пресъздава очарованието на старата градска песен, каквато е била във времето преди Втората Световна война. Той благодари още веднъж на организаторите, в лицето на община Свищов, за вниманието с което провеждат фестивала и пазят жива паметта за баща му.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов