Първото по рода си изложение „Есенен фермерски пазар“ се проведе в Свищов

Мисия

09-10-2017, 19:44

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пaзapът беше пoд нaдcлoв: „Избepeтe здpaвocлoвнaтa хpaнa!“

Първото по рода си изложение „Есенен фермерски пазар“ се проведе в Свищов, което представи богата палитра от местни селскостопански продукти. Инициативата, която бе част от проект на катедра „Аграрна икономика“ при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, показа връзката между науката и практиката в сферата на аграрната икономика. Изложението се реализира със съдействието на свищовското висше училище, община Свищов, Българска асоциация „Биопродукти“, Фондация за околна среда и земеделие, Фондация за биологично земеделие „Биоселена“.

Еceнeнният фepмepcки пaзap, който ce пpoвeдe пoд нaдcлoв: „Избepeтe здpaвocлoвнaтa хpaнa!“, се състоя на централния площад пред сградата на Общината. Официални гости на откриването бяха заместник-ректорът по „Научноизследователска и проектна дейност“ на Стопанска академия, доц. д-р Тодор Кръстевич, кметът на община Свищов Генчо Генчев, Валери Велковски – представител на Миниcтepcтвoтo нa ЗХГ, Албена Симеонова – председател на Българска асоциация „Биопродукти“, Веселина Ралчева – член на УС на асоциацията, Пепо Петров – изп. директор на Фондация за околна среда и земеделие, Елисавета Пъндева – финансов мениджър на Фондация за биологично земеделие „Биоселена“, Димитър Димитров – председател на ППОК „Земя-93“, възпитаник на специалност „Аграрна икономика“ и магистърска програма „Агробизнес“ в СА „Д. А. Ценов“.

При официалното откриване, ръководителят на проекта доц. д-р Марина Николова, която е и ръководител на катедрата-организатор, припомни, че фермерските пазари не са нещо ново и непознато. „Основният двигател за тяхното възраждане са изискванията на съвременния потребител за задоволяване нуждите от продукти с по-добро качество и запазени автентични вкусове от „градината на баба“, „спомените за храната от нашето детство“ или убедеността на хората, че само на тези места могат да намерят продукти с уникални качества, различни от индустриалната „безвкусица“, алтернатива на храната от големите търговски мрежи“, заяви доц. Николова. Тя подчерта, че в условията на съвременната хранителна индустрия, фермерските пазари придобиват все по-голяма популярност в много от европейските страни. По думите й, през последното десетилетие идеята за „събуждане“ на фермерските пазари се развива постоянно и в България, и се превръща в повече от „осъзната необходимост“ за все повече хора. Доц. Николова благодари на съорганизаторите на проявата, на всички земеделски производители, които представиха своите продукти и на целия проектен екип от катедра „Аграрна икономика“ – преподаватели, докторанти и студенти третокурсници от едноименната специалност.

Приветствие към огранизаторите и участниците в изложението отправи зам.-ректорът на Стопанска академия, доц. д-р Тодор Кръстевич. „Този малък и сплотен екип от катедра „Аграрна икономика“ успяха да свържат теорията с практиката – те създадоха истински пазар, където се среща търсенето с предлагането“, каза доц. Кръстевич. Той благодари на община Свищов за оказаната подкрепа, като заяви, че това е поредно доказателство за тясната и изключително важна за Свищов връзка между Академията и Общината. Заместник-ректорът подчерта и важността на оказаната подкрепа от Министерството на земеделието и хората от реалния бизнес, организирани в двете фондации и асоциацията, съорганизатори на събитието. Той пожела инициативата да има устойчивост във времето, да се превърне в традиция и да се увеличава броя на участниците във фермерския пазар.

Поздравления отправиха и официалните гости. В празничната програма, по повод откриване на изложението, участваха трио „Нове“ с художествен ръководител Корнелия Чекелева и Фолклорен танцов състав „Творецът“ с художествен ръководител Явор Узунов. Специален гост на празничната програма бе емблематичната българска народна певица Гуна Иванова.

Участващите в есенния фермерски пазар местни производители осигуриха за всички присъстващи възможността да дегустират и да си закупят биопродукти и продукти от конвенционалното производство на малки земеделски стопанства. Сред представените на пазара дарове от плодородната златна есен бяха плодове, зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал, мед и медни продукти, билки, вина, сурови ядки, сладка, рачел и др.

След изложението се състоя и кръгла маса на тема „Потенциал за развитие на фермерските пазари в България“, която бе част от проекта на катедра „Аграрна икономика“, финансиран по линия на Института за научни изследвания при Стопанска академия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов