Младите хора на Горна Оряховица искат каузи и знания, за да са активни

Мисия

10-10-2017, 07:24

Снимка:

Горнооряховски младежки парламент

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Горнооряховският младежки парламент публикува резултатите от изследване на младите хора в града

Младите хора биха избрали родния си град Горна Оряховица, за да създадат семейство и да градят кариера, но имат нужда от социална сигурност. Смислена кауза, мотивация и можещи хора - това е ключът към успеха за тях.

Около такива резултати се обединиха членовете на Градския младежки парламент на Горна Оряховица. През летните месеци те проведоха онлайн анкета със свои връстници. Социологическото проучване не е представително. То обхваща млади хора, с които Градският младежки парламент е работил по различни инициативи, както и случайни младежи ог Горна Оряховица. Представеното обобщение не претендира за общовалидност, но показва тенденции и нагласи сред изследваната група, подчертават организаторите на изследването.

"Ако целта е ясно очертана, а хората я приемат като своя кауза и инвестират своите знания и умения за нейното постигане, няма пречки тя да не бъде постигната. Разбирането - правилните хора на правилното място. Качеството на човешкия потенциал е основополагащо“, обобщи данните Даниел Божанков, координатор на ГМП. „Младите хора са открити, активни и съпричастни - търсят вдъхновение и личен пример. Те имат достъп до информация и търсят такава, предимно в социалните мрежи. Затова ги потърсихме за анализ на средата в момента“, допълни той.

63,1% от младите хора биха участвали в дискусия за развитието на своя град. 21,2% биха се информирали чрез презентация. Водещ принцип тук е младите да получават и знание чрез своето участие. „Младите хора биха били активни, ако участват в решаването на наболял обществен проблем или получават нови знания и умения - тяхната мотивация се движи от лично удовлетворение към съпричастност за обществено значими каузи“, обобщава Божанков.

Социалните мрежи са основният канал за информация на изследваната съвкупност, показва още изследването. „Важен коментар за нас беше, че вместо да пишат във Фейсбук, младите хора трябва да изразяват мнението си публично с действия пред отговорните за решаването на дадения проблем институции. Това показва гражданско съзнание“, каза още координатора. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов