Среща, посветена на донорството, организира МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

Животът

10-10-2017, 09:39

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата е под мотото „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”

На 12 октомври /четвъртък/, от 13:00 ч, в Големия салон на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД във Велико Търново на близките на всички донори за 2017 година ще бъдат връчени статуетки „Звезди”. Те се изработват по инициатива на Изпълнителна агенция по трансплантации, като израз на най-дълбока благодарност към роднините на починалите, чиято кончина даде шанс за живот на много други.
Връчването на статуетките ще направи д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация, пред домакините на събитието - ръководството на най-голямата лечебница в региона със 150-годишна история, областните ни координатори по донорство - д-р Сибила Маринова /началник ОАИЛ/ и д-р Ваня Лъчезарова, курсисти и преподаватели от Филиала на Медицински университет – Варна в град Велико Търново, ученици от БМЧК в горнооряховското СУ „Вичо Грънчаров”.

На събитието ще присъстват трансплантирани пациенти, един от които е и футболната легенда Джони Велинов – успешно трансплантиран във ВМА.

Събитието е отворено за всички граждани и гости на старопрестолния град, част от добилата гражданственост Европейска седмица на донорството, от 9-ти до 15-ти октомври и мото за 2017: „Да върнем надеждата на пациентите в листите на чакащи органна трансплантация в Европа!”. То цели да привлече общественото внимание, да предизвика обсъждания по темата и най-вече да предостави информация в най-прозрачен и достъпен вид за донорството и трансплантацията на органи, а това на свой ред да подтиква хората към вземането на информирано решение за органно донорство.

Много специален момент от събитието тази година е представянето на филма „Това е твоето бебе” на режисьора добил известност, като „българският Алмодовар” - Христо Порязов.

„ТОВА Е ТВОЕТО БЕБЕ“ е късометражен филм, посветен на донорството на органи. Сценарият е вдъхновен от действителен случай. Провокиран от страстта си да снимам, да разказвам и да запечатвам човешки истории, съвсем случайно попаднах на една такава, показана в телевизионен репортаж по американска телевизионна медия. Това видео ме докосна и трогна и реших да напиша сценарий по него със заглавие “ТОВА Е ТВОЕТО БЕБЕ“, обяснява Порязов, който преди броени дни грабна награда „Най-добър сценарии” на фестивала в Косово. Преди това лентата му бе отличена на Европейския филмов фестивал „Мейнстрийм и ъндърграунд" в Москва.

Стационарът във Велико Търново с координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, и колегите им във Варна са двата най--добре работещи донорски центъра в България.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов