„Хъшове” се завръща на сцената на търновския театър след успешно турне в страната

Животът

11-10-2017, 10:33

Снимка:

Даниел Йорданов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Постановката ще бъде представена на 12 октомври от 19 часа в голяма зала

Спектакълът „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов се завръща на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново след успешно турне в страната. През последния месец търновските артисти са изиграли представлението пред пълни салони във Видин, Тетевен, Свищов и Тутракан. Постановката ще бъде представена отново на сцената на старата столица на 12 октомври от 19 часа в голяма зала. Билети се продават на касата на МДТ.

Спектакълът „Хъшове” е посветен на 120-годишнината на патрона на театъра, който е роден на 16 април 1897 г. в старата столица. Гост-режисьор на постановката е Бойко Илиев, художник е Лидия Къркеланова, а в нея участва целият драматичен състав на МДТ. Търновската трупа е единствена, след тази на Народния театър в София, която прави подобна сценична реализация на „Хъшове”.

Главните герои от Иван-Вазовата драма пресъздават Иван Митев в ролята на Странджата, Детелин Кандев /Македонски/, Милен Иванов /Владиков/, Виктор Терзийски /Хаджията/, Дончо Дончев /Попчето/, Георги Тодоров /Дерибеят/, Стефан Методиев /Добревич/, Стефка Петрова /Г-жа Добревич/, Стефка Златкова /Евгения/. В спектакъла своя дебют на търновска сцена направиха Стоян Борисов в ролята на Бръчков и Дария Йорданова като слугинчето Катинка.

С гостуването на „Хъшове” в цялата страна нашият театър продължава традицията да популяризира заглавията на историческа тематика, обясни директорът Васил Вълчев. На голям успех се радва и спектакълът „Величието Асеневци”, който се харесва много на учениците, допълни театралният шеф. Сега МДТ тръгва на турне и с най-новото си заглавие – мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” по музика на Дечко Таралежков и текст на Добри Войников. До края на октомври постановката ще се играе в шест български града - Попово, Кнежа, Враца, Мездра, Берковица и Хасково.

Търновският храм на Мелпомена работи активно и по инициативата „Театър в малкия град”, която стартира през миналата година. По нея трупата гостува със свои постановки в малките градчета и по-големите села. „Мисия на екипа на нашия театър е да осигури достъп до култура и изкуство на всички български граждани, независимо от мястото, където живеят. Има ли сцена в селището, ние я използваме. По този начин искаме да вдъхнем живот на тези позабравени културни средища, каквито са читалищата, тъй като на много места те са затворени от години, а и да мотивираме българите да ходят на театър”, посочи Васил Вълчев. В рамките на кампанията спектакълът „Госпожа Министершата” е бил изигран в търновското село Русаля.   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов