Представиха в Кипър образователното портфолио на Стопанска академия

Мисия

11-10-2017, 12:36

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Делегация на вуза беше на работна визита в републиката

Работна визита в Република Кипър доц. д-р Николай Нинов (заместник ректор „Студентска политика и институционални комуникации“) и гл. ас. д-р Юлиян Господинов (координатор „Образователен маркетинг“ в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността) по покана на бивши възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Натоварената и изключително динамична програма на визитата с предвидените в нея работни срещи и презентации бяха реализирани с помощта на Снежана Георгиева – директор на Българско неделно училище „В. Левски“ – Дали, Кипър и на Маргарита Димова – управител на хотел „Асти” – Никозия.

В посолството на Република България делегацията на Стопанска академия беше приета от посланик Христо Георгиев и Мина Христова-Маринова – втори секретар (двустранни отношения в областта на културата и образованието, финансови въпроси). По време на работната среща бяха представени дейността и образователното портфолио на свищовското висше училище, в т.ч. предлаганите специалности, формите на обучение, семестриалните такси, социално-битовите условия и възможностите за кариерно развитие на студентите. В контекста на провежданата от ръководството на Стопанска академия политика по привличане на студенти от чужбина (в това число и представители на българската диаспора) бе потърсено съдействие за предоставяне на възможност за привличане на чуждестранни студенти в рамките на планирана серия от срещи с ученици и учители от българските съботно-неделни училища в Република Кипър, както и намерението за учредяване на първия задграничен Алумни клуб – част от Асоциацията на възпитаниците на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. На свой ред, посланик Георгиев информира гостите за ежегодно организираното Международно изложение „Образование и кариера”, което се провежда през месец февруари в Никозия и отправи покана да се включат в него. По време на срещата бе констатирано, че българските университети имат добро име в Кипър и съществува значителен интерес за следване в България, както и се прилагат франчайзингови обучения, предоставени от български университети в някои кипърски колежи. Изказана бе готовност от страна на посолството за оказване на пълно съдействие за популяризиране на СА „Д. А. Ценов“ сред кипърските студенти, за което посланика и втория секретар получиха сърдечни благодарности. На посланик Георгиев бе връчен почетен плакет „80-години СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, комплект рекламно информационни материали и символичен къс от свищовската земя – града на стоте първи неща.

През същия ден (2 октомври), в неформална среда, представителите на Свищовската Алма матер имаха възможност да се срещнат и да представят на заинтересовани български и кипърски граждани възможностите за обучение. Срещата се проведе в заведение от веригата „Coffee Island“, чийто управител Павлос Генас (кипърски гражданин, завършил висше образование в РБългария и братовчед на небезизвестния у нас Хараламбос „Памбос“ Агапиу – танцьор и международен съдия по спортни танци) любезно предостави всички удобства това да стане факт. Български граждани с различен социален статус, образователен ценз, професии и бизнес начинания, от различни български градове, задаваха въпроси от всякакво естество, свързани с придобиването на висше образование в свищовското висше училище.

Програмата на посещението за 3 октомври включваше среща с представители на българската диаспора в гр. Пафос, която се осъществи на територията на „Българското училище в Пафос” и на Съюза на българите в Кипър.

Любезни домакини на срещата бяха Ивайло Колев (бивш възпитаник на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, дипломирал се в специалност „Счетоводство и контрол“), който в ролята си председател на съюза – клон Пафос, заедно с Дани Събева – директор на училището и Йови Вълчева – директор на българското училище „Азбукарче” (Полис Хрисохус), представиха свищовските гости на присъстващите – ученици, родители и общественици. Срещата премина при засилен интерес към СА „Д. А. Ценов“ – Свищов и всичко свързано с нея, а настроението беше повече от приповдигнато. Към гостите бяха зададени много въпроси, бяха разменени рекламно-информационни комплекти и очертани бъдещите насоки за съвместна дейност. В рамките на същия ден се проведе работна среща и с Димитър Лечев и Ангел Михайлов, съответно председател и зам.-председател на Съюз на българите „Възраждане“ в гр. Лимасол. На срещата, освен рекламно-информационни материали, предназначени за нашите сънародници, бяха очертани и възможните насоки за по-тясно сътрудничество между Академията в Свищов и членовете на организацията.

Срещите на 4 октомври 2017 г. продължиха в гр. Никозия с Любомир Вачев (мениджър на LKV BULGARIAN CHEESE LTD, предприемач и собственик на верига магазини в Кипър) и в гр. Паралимни в българското училище „Народни будители”. В училището представителите на Академията проведоха среща с директора Нели Делчева, в компанията на директора на българско училище „Петър Берон“ в гр. Ларнака – Радослав Георгиев (който е и главен хореограф на танцов ансамбъл „Българи“ в Кипър), Елеонора Ангелова – президент на Асоциацията на българските учители в Кипър и начален учител в Ларнака, и други техни колеги. Освен обичайната презентация, размяна на подаръци и рекламно-информационни материали, на срещата бяха дискутирани редица въпроси от техническо естество, касаещи възможностите за обучение на български и кипърски граждани в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. На тази среща присъства и Живка Милова – главен редактор на списание „БГ Фактор“ и учител в българско училище, благодарение на която в последния брой на списанието бе публикуван обширен материал за Стопанска академия и за предстоящата визита на нейни представители в Кипър.

В рамките на визитата на доц. Нинов и гл. ас. Господинов стана факт и учредяването на първия задграничен Алумни клуб – част от Асоциацията на възпитаниците в Стопанската академия – Свищов. Клубът получи името „Приятели на СА – Кипър“, като за негов председател бе избрана Снежана Кирилова Мусакова-Георгиева. Членовете, участвали в откриването на новия клуб, са 7 и са се дипломирали в различни випуски на специалностите „Социално и застрахователно дело“ (по-късно преименувана на „ЗСД“), „Счетоводство и контрол“ и други. Целите, които ръководството на клуба си постави, са в посока развиване на пълноценни отношения със свищовската академия, популяризиране на продуктите на висшето училище сред българската общност в Кипър и оказване на съдействие и подкрепа при набирането на кандидат-студенти, желаещи да се обучават в СА „Д. А. Ценов”. По време на учредителното събрание всички членове споделиха забавни спомени от студентските години и си припомниха с умиление за своите преподаватели и колеги, с голяма част от които поддържат контакт и до днес.

Общото впечатление от проведените срещи, включени в работната програма на визитата на представителите на СА „Д. А. Ценов“ - Свищов в Кипър е, че независимо от разстоянието, всички българи милеят за родното образование и проявяват жив интерес и внимание към него. Съхраняването на българските език и традиции се е превърнало в изконна цел и задача на всички българи на острова на Афродита – намерение, в което Стопанска академия даде дума, че ще окаже нужната подкрепа и съдействие.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов