В Свищов отбелязаха Международния ден на белия бастун

Мисия

11-10-2017, 14:17

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

У нас този ден е отбелязан за първи път през 1980 година

Международният ден на белия бастун е символ на самостоятелността на слепите хора и стремежа им за достоен живот и равноправие. У нас този ден е отбелязан за първи път през 1980 година, с прояви организирани от Съюза на слепите в България.

Така и днес в Свищов хората със зрителни нарушения се събраха за да отбележат важността на този ден. Председателят на териториалната организация на слепите Мария Велчева благодари за активността на хората членуващи в нея и приветства гостите от ККП „Щастливеца“, които бяха дошли да представят фолклорна програма, в знак на уважение и добри чувства. В препълнената зала на Клуб на инвалида „Вяра, Надежда, Любов“  и в присъствието на кмета Генчев тя спомена, че информираността е много важна за незрящите хора и именно по тази причина всяка сряда се правят срещи в клуба, на които се обменят актуални новини и полезна информация.

Кметът на общината Генчо Генчев поздрави присъстващите за тяхната активност в обществения живот  и ги увери, че винаги могат да разчитат на подкрепата на община Свищов при реализирането на своите инициативи, след което дари на клуба сумата от 100 лева. Председателят Мария Велчева му благодари от името на членовете на организацията за грижите и вниманието към тях, а след това всички се насладиха на разнообразната програма, която представиха гостите от клуб „Щастливеца“.

Международния ден на белия бастун – 15 октомври се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите, с цел привличане на вниманието на световната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага, бастуните използвани от слепите хора да бъдат в бял цвят, за да се забелязват по-добре и още следващата година кметът на Париж реализира тази идея. Белият бастун е признат като знак за зрително увреждане и символизира самостоятелността на зрително затруднените лица. Посредством него, използвайки определени техники, хората с нарушено зрение получават по тактилно-двигателен път информация за състоянието на обкръжаващата ги среда.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)