Габрово за 15-ти път почита Света Петка с Международен фестивал

Животът

12-10-2017, 08:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Десет са участниците в двете концертни вечери, които ще се проведат в храм „Св. Троица”

Преди 15 години група ентусиасти родиха идеята за Духовен ден на Габрово, посветен на Св. Петка - покровителка на града. За да се отбележи този ден, си подадоха ръце новосъздаденото читалище „Габрово-2002”, Архиерейското наместничество, общината и за каузата на първия, посветен на духовността ден, беше привлечено и Министерството на културата. От тогава до сега всяка година в дните около 14 октомври, денят на Св. Петка се провежда първият в страната  „Международен фестивал на Духовната музика”, който се утвърди като уникално музикално и духовно събитие в страната.

Петнадесет години в конгломерата на времето са прашинка, но като измерение на човешки живот и дейност са  много, особено когато се отнася до устойчивост на културна и обществена събитийност. Ето няколко факта, които сами по себе си говорят за негоната значимост. Хоровите състави взели участие през годините са 149 от които 47 чуждестранни и 102 български с близо 3600 участника. Гостувалите чуждестранни гости на габровския фестивал са от Германия, Швейцария, Белорусия, Русия, Гърция, Сърбия, Румъния,Черна гора и др., а българските състави от 38 града на България.

Тази година, както обикновено подготовката започна от началото на годината, за да можем в навечерието на празника да представим една богата и разнообразна програма.

Десет са участниците в двете концертни вечери, които по традиция ще се проведат в храм „Св. Троица” под надслов „Източно православни песнопения” и в художествената галерия „Христо Цокев” – „Тебе поем, господи”.

Организаторите отново се обърнахме към побратимените градове в Белорусия и Русия, и за радост те изпращат изключителни изпълнители. От Могильов  за първи път ще посрещнем  „Академичен хор на Могилевската държавна консерватория - колеж по изкуствата”, а от Мытищи  нов състав на голямото музикално сдружение „Маленкий секрет”.

Ще чуем за първи път и софийския хор „Св. Наум Охридски”, както и големия смесен хоров състав на Казанлък „Севтополис”. Съвместното участие на Габровския камерен оркестър за изпълнение на поредната непозната за нас Моцартова меса е с чудесния академичен смесен пловдивски хор „Гаудеамус”. Специално за петнадесетото издание храмовите хорови състави на църквите „Св. Троица” и „Успение Богородично” подготвят свое общо участие, с което ще бъде открит тазгодишния музикален празник.

По традиция ще бъде експонирана ретроспективната изложба с попълненията от миналата година в храм „Св. Троица”, а художествената галерия ще обнови експозицията си специално за Духовния празник, чието най-ярко събитие е именно фестивалът на Духовна музика.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов