Марина Иванова-Рашева представи в Лясковец любовна трилогия

Велико Търново Лайф

13-10-2017, 12:47

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Авторката предостави екземпляри от творбата си на кмета и за читателите на библиотеката

В лясковското читалище „Напредък-1870” за пореден път бе представена нова книга със съдействието на община Лясковец. Представянето на автора и неговата трилогия се състоя в читалнята на библиотеката в присъствието на кмета на общината д-р Гецова, на литератори, членове на литературния клуб, читалищни дейци и граждани. С писателката Марина Иванова-Рашева аудиторията запозна главният библиотекар Милена Маринова. Рашева е родена в Шумен, но понастоящем живее във Варна. Първото си представяне писателката прави преди известно време в родния си край Велики Преслав. Връзката й с нашия град е съпругът й, чийто корени са в Лясковец и по линия на стария лясковски род Ризови. Именно затова талантливата писателка държеше да запознае и лясковчани със своето творчество. Освен да представи на нашите съграждани трилогията си „Близначките”, писателката и семейството й решиха да направят парично дарение за нашето скоро ремонтирано читалище за закупуване на оборудване, от което потребителите на читалнята имат нужда.  

Марина Иванова-Рашева е завършила математическа гимназия в родния си град, две години е изучавала „Композиране” в Одеската консерватория, а след това завършва в Шуменския университет „Константин Преславски” специалността Музикална педагогика. Работила е като учител по музика, има и много участия в музикални предавания, конкурси, концерти. Има частна музикална школа по пиано и композиране и мрежов бизнес. Завършва и Медицинския университет в град Варна и в момента работи като медицинска сестра в Съдебна психиатрия. Специализирала е позитивна психотерапия по школата на Носрат Пашескиан. Голямата й детска мечта е да стане писателка. Така се ражда идеята за написването на трилогията „Близначките”. 

Лясковчани с интерес чуха експозето на презентатора Милена Маринова за трилогията със заглавия на трите книги „Конституция на любовта”, „Червено кадифе” и „Полетът на бумеранга”. Авторката с удоволствие отговори на всички въпроси, свързани с книгата и лични такива и сподели колко добре се чувства в красивия Лясковец. Своите дълбоки впечатления от трилогията разкри и главният библиотекар: „Разлиствайки началните страници на трилогията, първото нещо, което впечатлява читателя е семплият език на авторката и елегантния й стил на повествование. Трилогията проследява една вълнуваща история, в която се преплитат множество житейски съдби, изпъстрени със срещи, раздели, любов, съдбовни избори, раждания, убийства и много драматични обрати. Сюжетът на трите книги повежда читателя в един сложен лабиринт, в който се редуват тъмни, полутъмни и светли коридори. И както лабиринтът предлага много възможности и посоки, така всеки един от героите трябва да направи своя житейски избор, тласкан от личните си субективни подбуди. Достигайки финала на трилогията, читателят решава, че вече е почти в края на този объркан лабиринт, но се оказва, че той отново се е върнал в изходна позиция. Началото е не само отправна, но и финална точка. Всичко това поражда размисли за цикличността, както в необятната вселена, така и в обикновения човешки живот. Просто така е устроен света, че всяко начало има край и всеки край е ново начало. Авторката провокира читателя към размисли, в които изникват въпроси какво е любовта, безсмъртна ли е тя, защо за нея понякога трябва де се плаща с грях или смърт, винаги ли е гибелна силната любов…”  

Така събудила интереса на лясковчани, авторката предостави екземпляри от творбата си на кмета и за читателите на библиотеката. Поздравления и цветя писателката получи от д-р Гецова и от председателя на читалището Васил Русев. Д-р Гецова й благодари за това, че избра Лясковец, за да представи творчеството си, а Русев поднесе благодарности от името на читалищното настоятелство за благородния жест да дари парична сума за подпомагане на културата в Лясковец.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)