Родилката с удушеното бебе вече е обвиняема за убийство на новородена рожба

Учителката родила сама в горнооряховски парк

Районната прокуратура в Горна Оряховица е повдигнала обвинение срещу 34-годишната учителка, която в четвъртък привечер сама родила момченце в горнооряховски обществен парк, а по-късно бебето бе намерено удушено в багажника на семейния автомобил. Воденото по случая досъдебно производство е по чл. 120 от НК – убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него.

Преподавателката в стражишко село Венелина Петкова е с наложена мярка за неотклонение „подписка“. Пред разследващите горнооряховската родилка е отрекла да е умъртвила умишлено рожбата си. От прокуратурата обаче обявиха, че бременността е била нежелана, тъй като учителката и мъжът й вече имали трима сина. Бременността била крита от семейството, поради което към момента се предполага, че съпругът няма отношение към случая.

Досъдебното производство е образувано срещу Венелина Петкова, след сигнал от болницата в Горна Оряховица, за приета около 18.00 часа на 12 октомври жена с кръвоизлив. След преглед е установено, че жената е родила същия ден, като раждането е станало извън болнично заведение.

Според показанията на учителката, тя е родила в парк „Пролет“, където е намерена от граждани с обилен кръвоизлив и откарана в болница. От проведените първоначални действия по разследването, същия ден  пред хранителен магазин в града е установен съпругът на родилката – 34-годишния Х. П., а в багажника на семейния им автомобил е намерено  тяло на новородено момченце.  Тялото на бебето е откарано за аутопсия във великотърновската болница, която е установила, че бебето е било родено живо, живяло е десетина минути и е  било удушено.

Според информация телцето на новороденото момченце било поставено в чанта и така, заедно с жената и другите й лични вещи се озовало в болницата. Пристигналият на място съпруг прибрал багажа на жена си и затова трупчето било открито в семейната кола. Всички зловещи подробности по случая ще се изясняват в рамките на дознанието, ръководено от Районната прокуратура в Г. Оряховица. Назначени са още експертизи, извършват се повторни огледи.

От горнооряховската болница информираха, че младата учителка е била приета от дежурния лекар д-р Димитринка Димитрова, която се усъмнява, че става въпрос за раждане на доносено дете извън болничното заведение. Въпреки, че пациентката отричала да има бременност и не пожелала да бъде настанена в болницата, след изследване с ехограф са открити остатъци от плацента. След това е извършен преглед, при което е открита и пъпната връв на новороденото в жената. Извършена е т.нар. ревизия - почистване на родилката, и веднага са сигнализирани органите на реда от Районното управление на полицията в Горна Оряховица. Към момента 34-годишната жена е настанена в Акушеро- гинекологичното отделение за наблюдение. По думите на д-р Димитрова, състоянието й е стабилно като след нормално раждане.

За деяние по чл. 120 от НК законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов