Наградиха най-добрите екипи на изложението Младежко техническо творчество В Горна Оряховица

Мисия

14-10-2017, 00:02

Снимка:

община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

С първа награда - 2000 лв. и плакет на Община Горна Оряховица бе отличен екипът на Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи – гр. Правец за комплекс от учебни макети за индустриални и мобилни роботи. Това стана на церемония в Спортна зала „Никола Петров”, на която бяха наградени отличилите се екипи на второто издание на конкурса-изложение „Младежко техническо творчество”. Разработките бяха оценявани от жури с председател проф. инж. Георги Попов от ТУ – София. Форумът се провежда от 12 до 14 октомври в Горна Оряховица, а домакин на проявата е Спортна зала „Никола Петров”. Наградите бяха разпределени в три категории – училища, академични институции и индустриални фирми. Наградите връчи зам. министърът на образованието Таня Михайлова. На церемонията присъстваха и заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева и началникът на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева. 
В раздел „Училища” втора награда – 1000 лв. и плакет на Община горна Оряховица бе присъдена на Клуб „Роботи” – гр. Бяла за разработката „Умна къща със соларна станция”. С трета награда – 900 лв. и плакет на Община Горна Оряховица бе отличен Клуб на програмистите от Велико Търново за иновативни решения в обучението по софтуер и хардуер с приложения в реалния бизнес.

Присъдени бяха и 6 поощрителни награди от по 500 лева. Те са за екип на ПГ МЕТТ – Шумен за „Роботи за обслужване на автоматизирани системи”; НПГ „Д. Талев” – Гоце Делчев за „Електронен пастир”; ПГЕЕ – Пловдив за „Метеорологичен дрон”; ПГ „Генерал Заимов” – Сопот за „Електронни устройства за промишлеността и за битови нужди”; СПГЕ „Джон Атанасов” - София за „Пълноценни решения на здравословни и екологични проблеми” ш ПГСГСТ – Чепеларе за „Електромобил”.
В раздел „Академични институции” наградата от 1000 лева е за „Интегриране на мозъчен интерфейс с хуманоиден робот НАО” на Институт по роботика към БАН.

В раздел „Фирми” бяха присъдени три награди по 700 лева. И трите печеливши екипи са от Горна Оряховица - „Грейко” за „Рокет печки”; „Механика инженеринг” за „Зарядна станция” и „Пасат електроникс” за „Вълшебно огледало”.
„Тази година конкуренцията е много по-силна и разработките са много по-сериозни. Журито беше много затруднено в избора си. Но пък вие ни давате надежда, че България може да се превърне в модерна индустриална държава”, каза преди награждаването председателят на журито проф. Георги Попов.
„Вие доказвате, че професионалните гимназии и техническите университети не само имат бъдеще, но имат и добро настояще”, каза зам.-министър Таня Михайлова. „Пожелавам техническото мислене да се наложи, а инициативата в Горна Оряховица да продължи и да се разраства”, каза още зам.-министърът.

В последния ден от Изложението - 14 октомври (събота) от 10.00 ч. в залата по акробатика ще се проведе състезание с роботи в дисциплините: следене на линия, мини сумо и 3D лабиринт. Изложението ще бъде закрито същия ден в 16.00 ч.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов