Кметът Даниел Панов откри дванадесетата годишна среща на местните власти

Мисия

16-10-2017, 13:28

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът продължава до 17 октомври и се провежда в Албена

        

Кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов откри дванадесетата годишна среща на местните власти. Форумът продължава до 17 октомври и се провежда в Албена. В голямата дискусия са обхванати актуални въпроси и предизвикателства пред българските общини, подписването на партньорско споразумение с Министерски съвет и др.

Годишната среща на местните власти е организирана от НСОРБ. Участват над 1100 представители на общините, кметове, заместник-кметове, председатели на общински съвети, експерти. Сред поканените гости са премиера Бойко Борисов, заместник министър-председателя Томислав Дончев, министрите на околната среда и водите, както и на регионалното развитие и благоустройството – Нено Димов и Николай Нанков, председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, председатели на парламентарни комисии, заместник-министри, експерти в държавните институции.

По време на пресконференция председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов коментира, че сдружението ще поиска повече средства от държавния бюджет за поддръжка на общинската пътна мрежа. Панов посочи, че републиканската пътна мрежа и общинските шосета са приблизително еднаква дължина, но държавата оперира със 700 милиона лева, а местните власти – с 50 милиона лева. НСОРБ ще поиска поне още 60 милиона лева за пътища в бюджета за следващата година.

Даниел Панов каза още, че общините се нуждаят от подкрепа и за регулация на възнагражденията на общинските служители, предвид предстоящото повишаване на минималната работна заплата на 510 лева и опасността от загуба на кадрови ресурси.  Възможен метод за решение на въпроса е увеличаването на разходите за издръжка.

Други теми в програмата са свързани с развитието на електронните услуги, намаляването на административната тежест, организирането на анкетно проучване във всички общини относно новата методика за такса смет.

В рамките на годишната среща на местните власти се провежда и изложението „Експо 2017“ за стоки и услуги за общините.  



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)