14 състава се включиха във фолклорното издание „На празник в село Правда“

Велико Търново Лайф

16-10-2017, 14:07

Снимка:

НЧ "Звезда" - с.Правда

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гостите се насладиха на кулинарна изложба от ястия с тиква

14 състава взеха участие във второто фолклорно издание „На празник в село Правда“, което се проведе навръх Петковден. В празника се включиха фолклорни самодейни състави и танцови колективи от община Горна Оряховица, от селата Костел, Марян и Руховци, община Елена и от с. Паламарца, община Попово. Гостите на празника бяха приветствани с „Добре дошли“ от кмета на селото Венета Василева. „Вековното наследство е мечта за всички народи,а ние притежаваме това безценно богатство и само от нас зависи да черпим от него заряд и сила.Само от нас зависи да го предаваме на идните поколения и това да ни прави уникални и неповторими“, каза в приветствието си към присъстващите Венета Василева. „Вашето присъствие днес е най-яркото доказателство за духовния мост,който ни свързва. Нека се подкрепяме, да бъдем толерантни един към друг и да продължим да пазим жив борбения дух на нашите предци“, обърна се към гостите председателят на НЧ „Звезда – 1905“ Петя Георгиева.

Директорът на дирекция „Бюджет, финанси и счетоводна дейност“ Валя Андреева поздрави  всички присъстващи на празника от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев. „Събития като днешното, дават израз на характерната за нашия народ пъстра и богата култура. Зачитането на нейното многообразие и автентичност, е послание, което сме длъжни да отправяме непрестанно към бъдещите поколения“, се казваше в поздравителния адрес на инж. Добромир Добрев.

Гостите на празника имаха възможността да се насладят на и на кулинарна изложба от ястия с тиква. Наред с традиционните блюда от печена и варена тиква и тиквеник, бяха изложени също и бухтички от тиква, кекс от тиква, пълнена тиква със сушени плодове. Показана бе дори и каляската на Пепеляшка, направена от тиква от гостите от с. Върбица. Освен тях с кулинарни блюда в изложбата се представиха и децата от ДГ „Здравец“ в Първомайци, Пенсионерският клуб „Надежда“ от Правда, както и участниците от с.- Паламарца. Гостите на празника имаха възможността да опитат и от традиционната за село Правда агнешка чорба, от която домакините бяха приготвили близо 100 литра.

Празникът се организира от НЧ „Звезда -1905“, кметство Правда и със съдействието на Община Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов