20-годишен младеж спаси с органите си четирима болни

Животът

17-10-2017, 16:19

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е осмият реализиран донор в търновската болница за годината

20-годишен младеж спаси четирима болни с органите си. На 16 октомври пациент на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново е изпаднал в мозъчна смърт, в следствие на тежка черепно мозъчна травма след претърпян пътен инцидент. Въпреки тежката си загубата, близките на мъжа са взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Ръководството на областната болница в старата столица и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Техният близък е 10-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и осми реализиран донор.

"Екип на УБ „Лозенец“ взема донора за извършване на експлантация на органите – сърце, бъбреци, черен дроб. Предстоят трансплантации на бъбреците и на черния дроб в УБ „Лозенец“. Присаждането на сърцето ще бъде извършена в УМБАЛ „Св. Екатерина“, съобщи д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ и координатор по донорство в областната болница във Велико Търново.

От 9 до 15 октомври се проведе Европейска седмица на донорството и трансплантациите, а специално събитие за целта МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ домакинства на 12 октомври. Тогава бяха връчени статуетки на близките на донорите за последната година, изработени по поръчка на изпълнителния директор на ИАТ в България д-р Марияна Симеонова. Събитието уважиха и трансплантирани – реципиенти, чийто „втори живот“ тече благодарение на хуманността на близките на донорите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов