50% отстъпка в цената на преглед с DEXA–скенер в ДКЦ - I Велико Търново

Животът

20-10-2017, 08:54

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Повод е Световният ден за борба с остеопорозата - 20 октомври

50% отстъпка в цената на преглед с DEXA–скенер предлага в седмицата от 23 до 27 октомври ДКЦ - I Велико Търново“ ЕООД. Подовът е Световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври, който се отбелязва от 1996 година насам, по инициатива на Националното остеопорозно общество на Обединеното кралство. Инициативата е подкрепена от СЗО и Международната фондация по остеопороза.
За улеснение на пациентите прегледите ще се извършват след предварително записан час на тел. 062/660 283. След 15.30 ч.  записването става на тел. 062/ 621 960.
Остеопорозата е заболяване, което засяга както жени, така и мъже. Особено рискови са хората над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността на костната структура се влошава, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на костна плътност няма ясен външен симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Много важен фактор за наличието на болестта се оказва начинът на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол повишават общия риск от остеопороза.
Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин D чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. При възрастни хора, в есенно-зимния сезон дори се препоръчва прием на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Когато теглото е под нормалното, също се увеличава рискът от остеопороза.
Прегледът с DEXA–скенер е златния стандарт за диагностика на остеопорозата и за проследяване на ефекта от назначено вече лечение, но за съжаление измерването не се поема от здравната каса. Ръководството на ДКЦ - I инициира промоционалните прегледи, водено от желанието да привлече вниманието на търновската общественост към болестта, чието разпространение е със силата на епидемия /на всеки 30 секунди човек от Европейската общност, чупи кост в резултат от заболяването/ и да предостави възможност повече пациенти да се профилактират, диагностицират или да получат адекватно лечение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов