Кметът Даниел Панов прие дипломатическа делегация от Беларус

Мисия

20-10-2017, 16:14

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проведоха работна среща между гостуващите дипломати и представители на Българската търговско-промишлена палата

Кметът на Велико Търново Даниел Панов прие дипломатическа делегация от Беларус, която е на работно посещение в Старата столица. Ръководител на гостуващата група бе посланикът на чуждестранната държава у нас – Н. Пр. Владимир Воронкович, а в разговорите взе участие и Олег Белов – съветник по търговските въпроси.

Обсъдена бе възможността за установяване на партньорство между Велико Търново и град от Беларус със сходен профил – университетски, икономически и туристически център, с богато културно-историческо наследство. Като потенциални сфери на сътрудничество бяха очертани туризмът, образованието, науката и технологиите, транспортът, насърчаването на бизнес отношения.

Разговорът обхвана теми, свързани с икономическия профил на Велико Търново и региона, рекордно ниската безработица, както и увеличаващия се инвестиционен интерес. Като особено благоприятстващи фактори бяха посочени стратегическите за България инфраструктурни проекти - съединяването на магистрала „Хемус“ и напредъкът по проектирането на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград.

Високата образованост на населението, наличието на два утвърдени и реномирани университета, заедно с инвестиционната политика на местната власт, насърчаваща високотехнологични и екологични производства, бяха оценени също като големи плюсове на Велико Търново. Силно впечатление на гостите направиха богатата палитра от събития в сферата на културата и изкуствата, заедно с многообразието от забележителности в града и общината.

Заместник-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова откри работна среща между гостуващите дипломати и представители на Българската търговско-промишлена палата, която се проведе по-късно днес. Снежана Данева-Иванова пожела създаването на ползотворни бизнес-отношения между предприемачи от Велико Търново, региона и Беларус.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов