С 400 милиона повече да е бюджетът за образование догодина искат социалисти

Животът

21-10-2017, 07:00

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

От БСП ще настояват бюджетът за образование през следващата година да бъде увеличен с 400 милиона лева, каза в пресклуба на БТА във Велико Търново депутатът от БСП Анелия Клисарова. 
Според партията средствата за средно и висше образование трябва да достигнат до три милиарда и осемстотин милиона лева, а процентът от брутния вътрешен продукт за образование да бъде увеличен до 4, 8 процента. 
Народният представител коментира, че година и два месеца след влизането в сила, новият закон за предучилищното и училищно образование е създал хаос, вместо да донесе реформа. 
От БСП са изготвили предложения за нови начини, свързани с финансирането на училищата, с които да се промени практиката на делегираните бюджети. 
Предложенията предвиждат увеличаване на средствата за условно постоянни разходи и материалната база, както и намаляване на броя на учениците в дадена паралелка, за сметка на увеличението на броя на паралелките. Така ще бъде осигурена работа за повече учители и ще се подобри качеството на обучението, посочи Клисарова. 
От БСП са категорични, че в цялата система на образованието по всеки отделен предмет трябва да има по един учебник, а индивидуалният подход да бъде осигуряван с безплатни помагала, съобразени с развитието на учениците, според това дали са изоставащи или напредват по-бързо. Народните представители от БСП организират срещи с учители, директори и родители във всички региони в страната, посветени на проблемите на образованието, преди приемането на бюджета за 2018 година.
Срещата във Велико Търново е тази вечер, посочи депутатът Весела Лечева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов