Повече от сто родни топ готвачи се събраха в Търново за национална среща на гилдията

Животът

21-10-2017, 14:45

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Готвачи от цялата страна честват професионалния си празник във В. Търново днес

Кулинарите, предвождани от духов оркестър, шестваха през старата столица

Шествие с повече от сто готвачи и възпитаници на професионални средни училища премина днес по централните търновски улици. Предвождаше ги духовият оркестър на НВУ „В. Левски“, а атрактивното събитие се организира от Българска Асоциация на Професионалните Готвачи, по повод празник на гилдията, който се отбелязва на 20 октомври.

Център на националната среща на шеф готвачите бе старата столица. Сутринта кулинарите се събраха пред  Катедралния храм „Рождество Богородично”, където се отслужи молебен за здраве. В 11 ч. от там тръгна атрактивното шествие, преминало по ул. „Иван Вазов”, площад „Велчова завера”, ул. „Стефан Стамболов”, бул. „Независимост“. Топ готвачите на държавата се преклониха пред паметника на Майка България и поднесоха цветя пред монумента.

По-късно професионалистите, заедно с десетки почитатели и жители на старата столица, се събраха на централната алея на парк Мано поле. Там се проведе презентация на различни продукти, демонстрация на кулинарни умения и разбира се - дегустации.

"Интерес към професията на готвача има, но кадри няма. Професията не е лека, защото изисква себераздаване, а готвачите работят, когато другите хора почиват. С развитието на икономиката и увеличаването на туристическите дестинации, търсенето на квалифицирани готвачи нараства, което води до увеличение на заплатите в бранша", коментира председателят на БАПГ Андрей Стоилов. Той добави, че младите готвачи, които излизат от професионалните училища са конкурентноспособни и с добра подготовка, но професията изисква учене през целия живот, за да отговаря на изискванията на гостите.

Стоилов подчерта, че през последните години все повече се налагат системите за готвене във вакуум, което дава възможност, с контрол на температурата да се постигне ефектът на старата технология " бавно готвене, на слаб огън".

"Здравословното меню и ползването на био продукти в професионалните кухни вече е почти задължително условие за всеки добър ресторант в страната. Кой какво ще предпочете на трапезата си-постни ястия или месо, е личен избор. Храната обаче може обаче да е лечебно средство", обясни Андрей Стоилов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов