Гимназията по туризъм е посланик на Европейския парламент във Велико Търново

Животът

23-10-2017, 08:44

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мотивацията за участие в програмата е на инж. Славка Проданова

Над 140 училища са подали кандидатурите си до 29 септември 2017 г., желаещи да се включат в Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

30 са избраните училища - профилирани гимназии, средни училища и професионални гимназии.  Журиращите са представители на Информационното бюро на ЕП в България.

Основната цел на програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги включи активно в създаването на европейския дневен ред.  Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Основните критерии при избора на участниците са били мотивацията на кандидатстващите учители, обхватът на дейностите и иновативността на предложените мерки, за да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции.

Училището посланик на ЕП от Велико Търново е ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“.  Мотивацията за участие в програмата е на инж. Славка Проданова.  Това е училището, което се класира на първо място в Регионалното състезание по програма ЕВРОСКОЛА, изпреварвайки 11 училища от 4 области през ноември 2016.

Това, което предстои по Програмата е провеждането на встъпителен семинар за учители, който ще се проведе през месец ноември. В началото на 2018 г. ще започне обучителният процес в избраните училища и ще бъдат изпълнение заложените дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др. Този етап от програмата ще бъде оценяван от страна на Информационното бюро на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов