Сухиндол и пет села в областта пият водя с нитрати

Животът

23-10-2017, 09:27

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изследвани са 15 селища

Сухиндол и пет села в павликенско и свищовско пият вода с наднормено съдържание на нитрати, показват пробите, извършени от здравните инспектори от РЗИ за периода 1- 15 октомври. Населените места са Недан, Сломер, Алеково, Козловец и Ореш. В Сухиндол пробата е отчела съдържание от 106 mg/l. В консервния комбинат „Домат” АД в лясковското село Джулюница също е засечено наднормено съдържание на нитрати в питейната вода. Тези селища не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. За отчетния период са изследвани 15 селища, а са взети проби от 11 централно водоснабдени населени места или с ведомствени водоизточници. Режим на водата има единствено в еленското село Майско.

При проверките здравните инспектори са регистрирали 24 случая на чревни инфекциозни заболявания. Най - много случаи на ентероколити – 11, има в община Велико Търново. За общините Горна Оряховица и Павликени са били по два, за община Златарица – 1, за община Лясковец – 4, за  общините Полски Тръмбеш, Свищов и Златарица- по един.  Два случая на ротавирусен гастроентерит има регистрирани в павликенско и свищовско.
Няма доказана причинна връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода, уточняват обаче от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов