Катя Зографова представи в Горна Оряховица книгата си „Словозографии“

Велико Търново Лайф

23-10-2017, 17:55

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието е част от поредицата прояви, посветени на предстоящия Ден на народните будители

Новата си книга „Словозографии“ представи в Горна Оряховица Катя Зографова. Авторката е литературен историк, литературовед, писател, главен уредник на къщата музей „Никола Вапцаров“ в София. На представянето на книгата, чийто домакин бе Художествена галерия „Недялко Каранешев“ присъстваха заместник-кметът Йорданка Кушева, Милена Николова-директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“, директори на институции, учители, ученици, местни творци, хора, изкушени от писаното слово. Събитието е част от поредицата прояви, посветени на предстоящия Ден на народните будители – 1 ноември.

Катя Зографова и книгата й бяха представени пред публиката от проф. Николай Димитров – ръководител на катедра „Българска литература“ във Великотърновския университет.

Книгата „Словозографии“ събира в себе си пет книги в една и се характеризира с жанрово многообразие. Тя съдържа „Градове и образи, споделени с великите”, „Поетични словописи”, „15 кратки истории на Катя Зографова“, „Словозографно за Зографова“. „Това е книга – равносметка“. В нея има и текстове, продукт на архиварската страст на авторката, и критични текстове и поетични импресии“, каза при представянето на творбата проф. Николай Димитров.

„И може би защото книгата ми е юбилейна, в нея ще откриете една повече иронична, отколкото сериозна игра с антологичния модел за всеобемащо представяне на националната книжнина, чийто еталон е мистификацията на Пенчо Славейков „На острова на блажените“. Нещо като опит за словозографисване на храмовото пространство на литературата – с пъстроцветие от есеистични и литературноисторически текстове за градове, световни класици и панагюрския фолклор, които си съседстват със стихове и кратки разкази, за да завърши жанровата смесица с великолепни портрети на авторката и нейните книги от известни литературоведи“, е записано в предисловието на книгата.

Катя Зографова за втори път гостува в Горна Оряховица. „Пътуването за мен означава много и и си давам сметка, че Горна Оряховица вече се превръща във важна точка от него“, сподели авторката. „За мен е удоволствие в навечерието на 1 ноември отново да бъдем с Катя Зографова, с нейната юбилейна книга, словозографиите й и благотворното въздействие на нейната реч върху нас“, каза заместник-кметът Йорданка кушева. „В Горна Оряховица се очертава една хубава женска традиция, в лицето на Елена Грънчарова, на Фани Попова-Мутафова, а сега и на вас. И ако някой спаси този свят, това ще бъдат жените, уверявам ви“, обърна се към своите домакини Катя Зографова. Авторката получи поздравления от Литературно творческата група „Асен Разветников“, от ученическите литературни клубове на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“. „Трябва силен балкански дух, за да се справи човек с враждебната околна среда, която е все по-бездуховна. Пожелавам ви да имате духа на Елена Грънчарова и на Фани попова-Мутафова. Вярвам във вас и достойните ви учители, които ще ви въведат в храма на изкуството, а после всеки от вас ще открие своя свят“, пожела на младите хора, дошли на представянето, Катя Зографова.

След представянето на книгата, авторката раздаде много автографи на гостите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов