Горнооряховският манастир „Св. Пророк Илия” отново посрещна гости за инициативата „Камбана за живот на земята”

Мисия

25-10-2017, 08:18

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отслужен бе водосвет за здраве и благоденствие на жителите на Общината

Със Света литургия в горнооряховския манастир „Св. Пророк Илия” започна инициативата „Камбана за живот на Земята”. Отслужен бе водосвет за здраве и благоденствие на жителите на Община Горна Оряховица и за мира по света.

На службата присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева, служители на общинска администрация и граждани. 

Отец Димитрий и отец Зоран отправиха благослов към жителите на Община Горна Оряховица и освети приготвения курбан. „Нека се помолим за този град и хората в него, защото само преди седмица за кратко време се случиха няколко не добри неща в Горна Оряховица. Нека лошото е вече зад гърба ни и да се въздаде добро за хората“, обърна се към миряните отец Димитрий.

Всички присъстващи бяха поздравени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. „Камбаната на манастир „Свети пророк Илия” бие всяка година на 24 октомври, за да напомни за мястото ни на Земята и отговорностите към нея. Когато осъзнаем опасността и сериозността на екологичната катастрофа, която ни застрашава, тогава ще можем да намерим начин за нейното предотвратяване. Вярвам, че заедно правим стъпки в правилната посока за бъдещето на нашата планета.”, коза инж. Добрев. Градоначалникът, заедно с отец Димитрий и отец Зоран удариха Камбаната, превърнала се в символ на манастира.

След службата приготвеният курбан бе раздаден на миряните.

От 1995 г. камбаната на манастир „Св. Пророк Илия” е обявена за „Камбана за живот на Земята” от ООН. Тогава Горна Оряховица е била домакин на форум по повод 50-та годишнина на организацията. Всяка година на 24 октомври, когато се отбелязва Денят на ООН, тя бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа над планетата.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)