Откритията от третото археологическо лято показва в изложба Исторически музей – Горна Оряховица

Мисия

25-10-2017, 12:13

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията бе открита в присъствието на кмета на Общината инж. Добромир Добрев

Откритите находки през третото археологическо лято на крепостта Ряховец показва изложба в Исторически музей – Горна Оряховица. Експозицията бе открита снощи в присъствието на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева, част от екипа, извършил разкопките, ученици, участвали в археологическата школа, както и много гости.

За трета поредна година екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев бе ангажиран с проучванията на крепостта. За да бъде изяснена хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, през изминалото лято археолозите проучиха няколко сектора. Това са улица при западната порта, участъци от северната крепостна стена и от обитаваната площ на крепостта. Продължи и проучването на пласт, датиращ от желязната епоха.

„Археологията не е намиране на злато и бижута. Археологията е наука. И, уверявам ви, на Ряховец се прави изключително сериозна наука. А тази година по време на разкопките на крепостта бяха направени много важни стъпки в развитието не само на българската, но и на европейската наука“, заяви проф. д-р Хитко Вачев. „Вероятността да се открият доказателства за уседнала куманска общност в Ряховец е сериозен принос към историята не само на България“, смята консултантът на разкопките.

Връзката между владетелите на Второто българско царство и куманите е общоизвестна, но досега за тяхното присъствие в българския живот има само писмени свидетелства. За първи път екипът, работещ на Ряховец, открива и материални следи от този номадски народ, оставил трайна диря в историята на Търновското царство. Още миналата година екипът открива нож, за който се смята, че е изработен в кумански стил. Тази година археолозите откриват още един нож и няколко жилища с нехарактерен за българските традиции под, който отново навежда на мисълта за номадския народ. Най-сериозният научен пробив в това отношение обаче може да дойде от Харвард. Там е пратен за ДНК анализ материал от скелет, открит на Ряховец, за който се предполага, че е кумански. Учените ще сравняват с единствените доказани кумански останки, открити в няколко селища в Унгария. Учените се надяват, че имат достатъчно свидетелства, за да докажат присъствието на трайно уседнали кумани в близост до столицата на Второто българско царство.

„Само мисълта, че институция в науката като Харвард работи по нашите находки е вдъхновяваща. Това нямаше как да стане, когато аз започвах своята кариера точно на тази крепост преди 23 – 24 години. Тогава се радвахме на откритите порти, на това колко дълги крепостни стени сме разкрили. Науката се промени и аз съм щастлив, че кметът инж. Добромир Добрев ме убеди отново да работя в своя роден град“, каза още проф. д-р Хитко Вачев.

За втора поредна година на обекта се организира и единствената в България археологическа школа за ученици. Инициативата е дело на Община Горна Оряховица, Исторически музей-Горна Оряховица и екипът, който провежда теренните проучвания. През този сезон школата получи подкрепа и от местния частен бизнес. Сред благодетелите са: “Кроношпан България” ЕООД, „Алексис” ЕООД – Александър Павлов, „Офис Йес” ЕООД – Калин Костов, Бар „Империал” – Анастас Начев, „Сага 2000” ООД – Йордан Манчев, „Пиано бар” Горна Оряховица” – Ангел Дучев. Те получиха свидетелства за дарение от директора на Историческия музей Пламен Мадемов. В археологическата школа участваха ученици от VIII и X клас на СУ “Вичо Грънчаров“ и СУ „Георги Измирлиев“ в град Горна Оряховица и ПМГ “Васил Друмев“ във Велико Търново. Младите археолози  получиха почетни дипломи от зам.-ръководителя на разкопките Мая Иванова.

В експозицията посетителите ще имат възможност да видят за първи път различните по хронология и вид археологически находки от Ряховец през този сезон – керамични съдове, монети, въоръжение и накити. Ще могат да се запознаят с най-новите хипотези, свързани с историята на крепостта. Благодарение на богатия илюстративен материал ще проследят етапите от проучванията, както и част от работата на учениците от археологическата школа.

„Трябва да намерим начин да поощрим младите хора, които проявяват интерес към историята на града ни. Затова ще помислим върху идеята за награда на кмета за най-ценния експонат, открит от стажант, през следващия археологически сезон“, предложи кметът инж. Добромир Добрев.

През 2017 г. за археологическа дейност на Ряховец бяха осигурени 28 390 лв. От тях 15 000 лева са отпуснати от Община Горна Оряховица и 13 390 лв. от Министерството на културата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов