Търновският театър възстановява куклените детски представления

Животът

25-10-2017, 12:21

Снимка:

Даниел Йорданов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обичаните приказни герои от "Тримата братя и златната ябълка" отново ще оживеят на сцената

Обичаните приказни герои от "Тримата братя и златната ябълка" отново ще оживеят на сцената на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. През 2014 г. популярната приказка беше превърната във фолклорен спектакъл с национални мотиви и настроение, а сега трупата възстановява спектакъла. Куклената постановка е подходяща не само за деца, но и за възрастни. Нейното представяне пред търновската публика ще бъде на 28 октомври от 11 часа на Камерна сцена. Сценографията е подготвена така, че представлението да бъде мобилно и да се играе не само в сградата на театъра, а и в детски градини и училища извън и във Велико Търново, заяви директорът Васил Вълчев. Цветният спектакъл е дело на младия режисьор Даниела Христова, която работи в кукления театър в Добрич и има повече 15 поставени спектакъла зад гърба си.

Тя предлага една по-различна трактовка на популярната приказка. Според нейния прочит водеща е темата за любовта. "Чрез представлението се стараем да покажем на децата, че не трябва да се отказват от нищо, за да спечелят най-ценното в живота. А то не е нито злато, нито безценни съкровища, а любовта. Сигурна съм, че децата ще се забавляват много и дори ще се припознаят в някои от главните герои", сподели Даниела Христова. По нейните думи драматизацията е подходяща за деца на възраст от 4 до 11 години.

Драматизацията е на Мирослав Стоилов. Над сценографията е работила Христина Стоилова, а оригиналните кукли са правени в ателиетата на МДТ специално за този спектакъл. Музиката също е писана за тази постановка, а неин автор е Владимир Джамбазов.

На три актриси, които са част от драматичната трупа на театъра, са поверени различните роли в приказката. С предизвикателството да играят с кукли за втори път повече от успешно се справят Силвия Шекилова, Лиляна Борисова и Стефка Петрова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)