Представиха развитието на Северен централен район пред областните управители

Мисия

25-10-2017, 13:21

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В заседанието взеха участие и представители на министерства

Днес в Зала 314 на Областна администрация Велико Търново се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен район (СЦР).
Настоящото заседание се свика и се откри от проф. д-р Любомира Попова - председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район и Областен управител на област Велико Търново на основание чл. 52, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие.
В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра, представители на общините от областите в Северен централен район, представители на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище.
На днешното заседание Юлиана Николова и Тихомира Трифонова от Агенция „Стратегма“ ООД представиха резултатите от извършената междинна оценка на Регионалния план за развитие на Северен централен район 2014 – 2020.
По отношение на социално-икономическото развитие на Северен централен район се наблюдават ограничен напредък в преодоляването на вътрешнорегионалните различия в района. Налице е положителна тенденция за намаляване на безработицата в Северен централен район. Различията в размера на средната годишна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение слабо се увеличават в сравнение с периода 2004 – 2008 г.
Основните препоръки, които отправят експертите са за увеличаване устойчивостта на постигнатите резултати, както и въвеждане на мерки, осигуряващи по-висока устойчивост и интензивни дейности за по-добро развитие на региона. Необходимо е да се извърши преглед на подхода за събиране на информация за изпълнението на специфичните индикатори на регионалния план за развитие и изготвянето на годишните доклади за изпълнението му, както и изработване на механизъм за отчитане на приноса на националното и местно финансиране към развитието на района.
Представените резултати от извършената междинна оценка бяха обсъдени от членовете на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов