С подкрепата на ДГС Елена доброволци засадиха 1750 фиданки чер бор

Мисия

26-10-2017, 11:16

Снимка:

ДГС Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициатор на есенното залесяване бе младият художник Цветомир Илиев

Млади доброволци от страната взеха участие в есенното залесяване, което осъществява Държавно горско стопанство – Елена. 1750 фиданки от чер бор осигури стопанството за доброволческата акция. Избраният за тазгодишните залесителни дейности обект е на площ от 40 дка. Преди три години дървостоят на този терен е бил унищожен, вследствие на снеголом, предизвикан от обилен снеговалеж.

След приключване на доброволческата инициатива, работата там продължава по регулярния за Държавното горско стопанство ред.

Дръвчетата, които доброволците залесиха в продължение на няколко дни, са произведени в един от собствените разсадници на Северноцентралното държавно предприятие, чието териториално поделение е и ДГС – Елена. Едногодишните контейнерни фиданки от чер бор са отгледани в базовия разсадник в село Джулюница.

ДГС - Елена обезпечи дейностите на младите доброволци с ежедневен транспорт до залесителния обект, а също с необходимите инструменти и професионална подкрепа. На терен, лесовъди от стопанството наставляваха доброволците, работейки с тях, за да се гарантира качествено и трайно залесяване. В дните на доброволческата акция, от Държавно горско стопанство – Елена осигуриха и обедното изхранване на участниците.

„Акцията ни нямаше да се случи, без подкрепата и отзивчивостта на хората в горското“, категоричен е младият художник и инициатор на събитието Цветомир Илиев, който лично е събрал групата от 14 доброволци.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов