Празникът на еленския бут събра над 10 000 гости

Мисия

28-10-2017, 13:50

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бе открита изложбата-базар „Забравени традиции и живи вкусове“

Над 10 000 гости от цялата страна се стекоха през уикенда за шестото издание на прочутия Празник на еленския бут. Въпреки дъждовното и студено време, улиците на Елена гъмжаха от хора и бяха запълнени с павилиони за мед, мезета, билки, подправки и различни занаятчийски изделия. Интересът на посетителите привличаше поляната, на която неколцина здрави касапи в национални носии бяха гътнали 160-килограмово прасе и майсторски го пърлеха върху трап на огън. И докато мъжете се въртят около огъня, балканджийки пекат първите мръвки на цвъртящите скари. „Първите мезета са за касапите”, уточняват жените. По време на празника, организиран от Община Елена и Местен съвет по туризъм, бе показана изложбата-базар „Забравени традиции и живи вкусове“. Посетителите на балканското градче се наслаждаваха на изявите на известния хърватски фолклорен ансамбъл „Линджо“ от Дубровник, с 53-годишна история, признат през 2012 година за посланик на мира чрез туризъм към Международния институт за мир. Огромен интерес имаше към приключенската игра „По следите на изчезналия бут“ . В издирването на закопания деликатес се включиха 35 отбора със 150 участници. За втора година на фестивала гостува прочутият екип на „Аламинут“. Музикалната програма в съботния ден бе подсилена с участието на Йордан Марков и духов оркестър „Виво Монтана“, а по надвечер на мегдана се изявиха местните танцови формации „Балканджийче“, „Еленика“ и „СамоДиви“. Вечерният концерт на народната певица Росица Пейчева с танцова формация „Етно ритъм“ завърши с празнични илюминации. Куклен театър „Весел“ от Велико Търново забавлява децата с постановката „Хитър Петър“. „Погрижихме се да има множество забавления на две сцени, детски кът, касапски кът. Туристическата леглова база в Еленския Балкан бе запълнена изцяло от преди седмици”, сподели кметът на Елена инж.Дилян Млъзев. Градоначалникът уточни, че празникът се прави през октомври като продължение на стара традиция, според която Димитровден е бил денят, в който са се завръщали гурбетчиите и е ставал сборът на Елена. „Сега съчетаваме празника с изложение на местните продукти като млечни изделия, сушени плодове, плодови сокове, вина, мед. Цялото разнообразие на еленската кулинария е изнесена на показ. Над 250 производители са изложили своята продукцията. Над 1000 бута бяха подготвени специално за събитието”, изтъкна инж.Млъзев. Той информира, че местната управа работи еленският бут да се сдобие със защитено географско указание. За такъв статут и марка се борят и останалите специфични продукти като еленския мед. „Издирили сме архивни източници, които доказват, че още през миналия век, еленския бут е бил специфична и популярна стока и е участвал в търговско изложение в Горна Оряховица. Търсим и древни рецепти за приготвянето на месния специалитет”, сподели инж.Дилян Млъзев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов