Иван Владимиров и Теодора Иванова са победители в VІ кръг от Републиканското първенство по Гимкхана

Спорт

30-10-2017, 09:05

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакин на надпреварата бе Горна Оряховица

Иван Владимиров и Теодора Иванова са победители в генералното класиране съответно при мъжете и жените в VІ кръг по Гимкхана  „Раховец 2017”. Домакин на състезанието, което е кръг от Републиканското първенство, бе Горна Оряховица.

Общо 35 състезатели – 27 мъже и 8 жени се впуснаха в днешната надпревара, която се проведе на паркинга пред НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Състезанието се организира от СККА „Етър Рейсинг“ със съдействието на Община Горна Оряховица и спомоществователството на много фирми.

Гимкхана е преминаване през предварително обявено и маркирано трасе, като целта е преодоляване на всички елементи от трасето за най-кратко време и без допускане на наказателни точки. Шампионатът се провежда на отворени пространства, най-често на паркинги или свободни плацове. Настилката на трасето може да бъде асфалтова или макадамова. Състезанието е съвкупност от различни видове изпитания за класиране. Елементите на трасето се маркират с конуси или други открояващи се маркери. За участие се допускат стандартни автомобили (СТОК) серийно производство и модифицирани автомобили – с подобрения, различни от тези на серийното производство.

Гимкхана в България се провежда за първи път през 2013 г. в рамките на дамски рали шампионат и от тогава се превръща в традиция. Тази година Горна Оряховица бе домакин на VІ кръг от Републиканското първенство. По думите на организаторите, малко автомобилни състезания могат да се похвалят с толкова кръгове.

Днешната надпревара премина в три манша по две схеми на подреждане на конусите по трасето. Преди началото, състезателите имаха технически и административен преглед, преминаха и проверка с дрегер. По време на състезанието всеки участник трябваше да бъде с поставен обезопасителен колан, тъй като и най-голямото наказание – 60 наказателни секунди се налагат именно заради липса на колан.

Първи в генералното класиране при мъжете с общо 25 т. се класира Иван Владимиров със Ситроен, който се състезава в клас „Модифицирани автомобили”. Той премина по трасето общо за 2:48:06. Втори е Людмил Влахов с Пежо, който премина за време 2:48:41. На трето място е Николай Георгиев със Ситроен и време - 2:52:44. И тримата преминаха по трасето без наказателни точки. При жените първа в генералното класиране с 25 точки е Теодора Иванова със Ситроен. Времето на състезателката е 3:00:57. На второ място се класира доайенът сред автомобилните състезатели 66-годишната Констанца Томова с Фиат. Нейното време е 3:08:09. Кети, както всички я наричат управлява автомобил от 1973 г. и заедно със съпруга си имат над 1 000 купи и над 30 републикански титли. Трета в генералното класиране се подреди Пламена Раева със Ситроен за време 3:09:25. В отборното класиране първи е тимът на Боила, втори са ИноМоушън Рейсинг, а трети – СККА Етър Рейсинг.

След края на състезанието, публиката имаше възможността да аплодира професионалните дрифтъри – Бальо Тодоров и Недко Буюклиев. За своите майсторски изпълнения и двамата бяха удостоени с купи. Победителите в отделните класове и в генералното класиране получиха своите купи и награди от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и от представители на организаторите от СККА Етър Рейсинг.

"Днес се получи един много добър спортен празник. Надявам се догодина в Горна Оряховица да се съберат още повече състезанели", каза на финала инж. Добрев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов