Държавата поема пътните разходи и на гимназистите до най-близкото училище

Мисия

30-10-2017, 11:54

Снимка:

канал 3,архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Старата столица заседава Парламентарната комисия по образование

Над половин милиард лева ще е финансовата рамка на бюджета за образование за следващата година, съобщи днес във Велико Търново Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование и наука, цитирана от times.bg. Два дни парламентарната комисия е в старата столица на изнесено заседание, като вчера пред учители и директори министър Красимир Вълчев представи новостите по проектобюджета на ведомството. Днес съставът на цялата комисия, в т.ч. и двамата великотърновски депутати доц. Милен Михов и Станислава Стоянова, заедно  със заместник- министър Таня Михайлова, кмета на Велико Търново Даниел Панов, областния управител проф. Любомира Попова, председателя на Обс Венцислав Спирдонов, експерти от РУО, директори и педагози обсъждат актуални промени в законодателството, както и новостите в бюджета.

“ За наука има предвидени над 70 милиона лева, които ще бъдат за приоритетни направления, които са записани в Стратегията за научни изследвания. Имаме средства предвидени за млади учени,  тъй като преди две години стартира една специална програма за подкрепа на младите учени в БАН, припомни още Дамянова. Освен това са предвидени средства за повишаване на стипендиите на докторантите.

Повече пари са предвидени и в сферата на предучилищното образование. Продължава реформата по отношение на делегираните бюджети в училищата, като има нови промени и корекции.  Вече средствата за постоянни разходи в училищата – осветление, отопление, вода, които не зависят от броя на децата, ще бъдат изведени като отделни средства, като отделен стандарт, а не както сега като част от общия.

240 милиона лева пък са заделени за повишаване на учителските заплати. Новото е, че от следващата година ще се поемат транспортните разходи на децата вече не само до най- близкото училище, но и разходите до най- близката професионална гимназия, независимо че тя може да се окаже в съседна община. 3 млн. лева пък се предвиждат за т.нар. защитени професии, които са необходими на икономиката, но към които липсва интерес. Осмокласниците също ще получават стипендии.

Осем милиона са заложени за да се обезпечи всяко българско училище с педагогически съветник и психолог – за превантивна дейност срещу агресията в клас.

Над 35 милиона пък са насочени към обхват на децата от уязвимите групи, защото усилията, които полагат учителите за работа с тях, са доста по- големи.

Над 20 милиона са насочени към системата на висшето образование, където също продължава реформата.

Дамянова припомни, че промените които бяха направени м.г. в Закона за висшето образование, бяха свързани с финансиране на качеството на професионалните направления.  Тя подчерта, че държавата не може да се меси на пазара на висшето образование с оглед намаляване на ВУЗ-овете.

„Няма как държавата да каже механично: от 50 висши училища примерно, ще останат 20. Всеки един ВУЗ трябва да изгради стратегия да предлага добро обучение, защото няма как Ветеринарният университет в Стара Загора да предлага обучение по икономика например. Това е неспецифична специалност, поради което държавата спира да финансира тази специалност – ето това е механизма за регулация!“, се аргументира Дамянова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов