Даниел Панов : Във Велико Търново вече успешно се осъществява връзка между бизнеса и професионалното образование

Мисия

30-10-2017, 12:52

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът на Старата столица откри работната среща на Парламентарната комисия по образование

Постоянната комисия по образование в 44 Народно събрание заседава във Велико Търново. Работната среща бе открита от кмета на Старата столица Даниел Панов и от председателя на парламентарния орган Милена Дамянова. Един от основните акценти бе поставен върху професионалното образование и връзката между училищата, университета, бизнеса и пазара на труда.

Заседанието събра представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на образователни институции, също университетски преподаватели и учители. Заместник-министърът на просветата Таня Михайлова запозна аудиторията със стратегията за развитието на професионалното образование, основните мерки и методики в документа.

В приветствените си думи кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на ръководството на комисията, че е избрала Старата столица за изнесеното заседание. Той подчерта, че тази практика е успешна, защото дава възможност редица локални и регионални въпроси, поставени от директори на училища, учители и дори родители, да намерят бързи и адекватни отговори.  „Вече втора година Управителният съвет на Националното сдружение на общините провежда подобни изнесени заседания. Това позволява да се запознаем в детайли с проблемите в населените места и градовете и да намерим своевременно решения. Нека и останалите парламентарни комисии приложат този модел на работа“, каза Панов.

„Радвам се, че акцентът днес е поставен върху професионалното образование и върху връзката с бизнеса. Във Велико Търново вече втора година работим в тази насока. След регионалния анализ на пазара на труда, който изготвихме с евродепутата Ева Майдел, вече имаме работещи решения и нови паралелки в училищата. Все повече работодатели предоставят базите и дори лабораториите си за практически занятия на учениците“, коментира Даниел Панов. 

Той посочи и няколко примера за работещата връзка между бизнеса и образованието - в Професионалната гимназия по туризъм е създаден клас по хлебарство, което отговаря на нуждите на хранително-вкусовите предприятията. Възпитаниците на Професионалната гимназия по електроника и електротехника провеждат практиката си в голяма местна фирма, работеща в IT сферата. Планирано е и създаването на бакалавърска специалност по технология на храненето в филиала на реномиран български университет.

„Вярвам, че днешното заседание ще даде отговори на много поставени въпроси, включително за новите моменти в законодателството, делегираните бюджети и по други теми“, каза на финала на изказването си Даниел Панов. Приветствия отправиха също областният управител проф. Любомира Попова и Милена Дамянова.  

В рамките на изнесеното заседание на комисията е планирано и работно посещение в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)