Председателят на Общинския съвет в Свищов бе на посещение в Осло

Мисия

30-10-2017, 13:30

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Работното посещение бе организирано от Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“

Председателят на Общинския съвет в Свищов д-р Кристиян Кирилов и представители на много други общини от България участваха в семинар и срещи за обмяна на опит, добри практики и постижения в областта на Програма  „БГ04 Енергийна ефективност и възобновяема енергия“,  по линия на Финансовия механизъм на „Европейското икономическо пространство“ и Норвежката програма 2014-2020.
Работното посещение бе организирано от Фондация  „Визия за научен и технологичен растеж“ и е подкрепено с финансовия ресурс на Фонд „Двустранни отношения“ към Програмата. Работните срещи се проведоха в столицата на Норвегия, в сградата на  „Международен Хъб“  - Осло. Целта на работното посещение и проведените срещи бе установяване на партньорства за подготовка на проекти в областта на „Енергийната ефективност и енергийната сигурност“, за която са определени 28 млн. евро по Програма „БГ04 Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ към „Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“, управляван от Министерство на енергетиката на България. Партньор за прилагането на тази програма от страна на държавите- донори е Норвежкия департамент за водни ресурси и енергийни източници.
Темите на срещите бяха:
1. Използване на геотермалната енергия (отопление/охлаждане) в сгради;
2. Подобряване на енергийната ефективност в съществуващите сгради за постигане на клас „А“ и изпълнение на пилотни проекти за сгради с почти нулево потребление на енергия;
3. Рехабилитация и модернизация на улично осветление - смарт осветление;
4. Мониторинг на потреблението на енергия в общински сгради.
След като бе одобрен разработения от Общинска администрация Свищов проект по линия на програма БГ04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“,, се организира и проведе работното посещение, а в момента се подготвят документите за възстановяване на средствата, необходими и изразходени по пътуването. Предстои да стартира финансова схема за разработване на конкретни идеи и проекти по почерпения опит от това посещение.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов