Театър ВЕСЕЛ с успешно участие в Международния театрален фестивал POVESTI, Алба Юлия

Животът

31-10-2017, 09:31

Снимка:

театър Весел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фестивалът е уникален със своя формат и насоченост към публика

Театър ВЕСЕЛ представи българското куклено театрално изкуство в стария римски и съвременен туристически град в Трансилвания Алба Юлия. Фестивалната публика, изпълнила до краен предел театралната зала, аплодира с възторг и много вдъхновение търновските кукленици, съобщи директорът Веселин Василев. Алба Юлия е стар римски и съвременен туристически град в Трансилвания. Домакин на фестивала е местният Куклен театър „ПРИКИНДЕЛ”, който е основен организатор на арт събитието вече дванайсет години. Фестивалът е уникален със своя формат и насоченост към публика, обхващаща всички възрасти. В рамките на седмица всеки ден на три сцени се представят спектакли за деца, тийнейджъри и възрастни, концерти, изложби, премиери на книги. Театри от Румъния, Молдова, Италия, Франция и България оформиха фестивалния афиш в настоящото издание на Международния театрален фестивал POVESTI.

Вече шести сезон в репертоара на Театър ВЕСЕЛ е румънската версия на представлението с петнайсетгодишна история „Soldatelul de plumb” („Храбрият оловен войник”). Спектакълът  разкрива вечните истини за човешкия живот – за любовта и верността, за силата да отстояваш себе си, за доброто, което въпреки всичко съществува.

Покани за участия с този спектакъл, както и с английския вариант на шоуто „Do not Give up!” („Не се предавай!”) отправиха продуценти на фестивали от Арад, Клуж, Екатеринбург, Алмати и Тунис. Тези събития са част от изявите на Театър ВЕСЕЛ в неговия юбилеен двайсети артистичен сезон – 20 години, в които търновските кукленици доказаха своя професионализъм не само у нас, а и на световната театрална карта.

В досегашни фестивални участия на сцените в Букурещ, Галац, Тимишоара, Сибиу, Брашов кукленият театър е оценен с награди за режисура на Тодор Вълов, за промотиране на куклен спектакъл на национално и международно ниво и награда за атрактивен двуезичен спектакъл, както и с приз за разпространение на универсалните културни ценности в европейското пространство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов