Полицията стартира акция „Зима”

Животът

31-10-2017, 09:37

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя ще е в три части, всяка ще има обявен ден без жертви на пътя

Преминаването към зимния сезон само по себе си води до увеличаване броя на произшествията, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират и с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимните условия.
Пешеходците и водачите на пътни превозни средства (ППС), сред които на велосипеди и животинска тяга, активно участват в пътното движение през всички сезони, в това число и през зимата, макар зимните месеци да се характеризират с мокри, заледени или заснежени пътни настилки, с намалена видимост и резки промени в температурните режими, което от своя страна обуславя по-голямата възможност от настъпване на пътни инциденти.
Традиционно акция „Зима“ ще се проведе в три части:
Първа част от 01.11.2017 г. до 10.11.2017 г. – провеждане на кампания “С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства (ПС) с животинска тяга и др.
Втора част от 11.11.2017 г. до 20.11.2017 г. – провеждане на кампания “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците.
Трета част от 21.11.2017 г. до 30.11.2017 г. провеждане на кампанията “Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства (МПС), техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.
Във всяка от трите части, да бъде обявен по един ден без жертви от определените групи участници съответно, 06.11.2017 г. – без велосипедисти – жертви на пътя; 16.11.2017 г. – без пешеходци – жертви на пътя; 22.11.2017 г. – без водачи и пътници – жертви на пътя.
През периода 1 -10.11. 2017 г. ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП.
Ще се извършат проверки, съвместно с представители на местната власт за наличие на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.
Ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ПС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа; да се взима отношение спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.
През периода 11 – 20. 11. 2017 г. дейността да бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците, чрез кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“.
През седмицата ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения да бъдат налагани ефективни санкции.  Специално внимание да се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.
През периода 21 – 30. 11. 2017 г. чрез кампанията „Безопасно шофиране през зимата“ дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи и над поведението на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Специализираните полицейски операции да се извършват на подходящи места край пътя, като се създаде организация на място да се извършват проверки с уредите за проверка на фаровете. При необходимост за работа с уредите в проверките да се включат служители от структурните звена по регистрация на МПС.
Водачите ще бъдат информирани за възможностите за извършване на техническа консултация за изправността и подготовката на ППС за движение при зимни условия и проверка на фаровете на МПС в периода на кампанията в техническите центрове на основните партньори в акция „Зима“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов