12 медала завоюваха балерините на „Грация” от националния конкурс „България танцува”

Велико Търново Лайф

31-10-2017, 10:36

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общо 400 изпълнения бяха показани в рамките на трите конкурсни дни

Възпитаниците на Балетна школа „Грация“ се завърнаха с успехи след тридневния Национален конкурс "България танцува". Оспорваната надпревара се проведе от 27 до 29 октомври. Горнооряховската школа се представи с 28 танца, разпределени в стилове: класически балет, характерен танц и съвременен танц, съответно - соло, дует, малка група и формация в три възрастови групи.
Общо 400 изпълнения бяха показани в рамките на трите конкурсни дни. Два журитетни състава оценяваха танцьорите на ротационен принцип. В тях влизаха проф. Хикмет Мехмедов, а членове д-р Диляна Никифорова - прима балерина, премиер солистът на Софийска опера Никола Хаджитанев, проф. Анелия Янева, преподавател в Консерваторията, Небойша Веселинович, международен съдия от Сърбия,проф. Торгут Курт от катедра хореографии към Държавния университет в Анкара, Шимси Кусеуглу - балетен педагог и представител на международна организация за опазване на културното наследство в Турция.
След приключване на последния ден от конкурса, балетистите от „Грация“, с художествен ръководител и балетен педагог Соня Георгиева, имат основание да се гордеят с постиженията си - 6 златни, 4 сребърни, 2 бронзови медала. Завоюваха също три купи - 2 място за група и формация“, 1 място за жанрово разнообразие и парична награда за 2 място по рейтинг за цялостно представяне в конкурса. Също така награда от „Гришко“ и проф. Янева за балетиста на „Грация“ Денислав Иванов, който е приет да учи в Благоевградски университет. Награда има и за Магдалена Христова и малката група – безплатно участие в Сръбски конкурс през м. декември 2017г.
С неописуемо чувство на гордост Соня Георгиева благодари на всички родители, на Община Г. Оряховица и солистите на балет Грация -Магдалена Христова, Деа Щаракова, Рая Панова, Кристияна Боева, Тианна Димитрова, Радена Гасерова, Александра Петрова и Денислав Иванов, както и на всички деца от малката група в школата.
На 1 ноември балетисти от „Грация“ заминават за Скопие, където ще участват в програма по случай Деня на народните будители, по покана на информационния център към посолството но Република България в Македония.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)