Рения Армянова и Илия Тихов са носители на наградата „Будител на Община Горна Оряховица“

Мисия

01-11-2017, 08:53

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наградите бяха връчени от кмета инж. Добромир Добрев на официална церемония

Двама са носителите на наградата „Будител на Община Горна Оряховица“. Това са старши учителят по история и цивилизация в СУ „Георги Измирлиев“ Рения Армянова, номинирана в направление „образование и наука“ и авторът на детски книжки Илия Тихов, който е отличен в направление „култура и изкуство“. Отличието се присъжда за високи художествени и творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, културата и изкуството в две направления. Наградите бяха връчени от кмета инж. Добромир Добрев на официална церемония Община Горна Оряховица. На церемонията присъстваха още заместник-кметът Йорданка Кушева, директорът на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности“ в Общината Милена Николова, общинските съветници Димитър Николов, Георги Бижев, Иван Момъков и Веселин Хаджигеоргиев, както и много приятели и колеги на двамата наградени.

Рения Армянова е родена в град Бяла, завършва висшето си образование във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „История“. Работи като старши учител по история и цивилизация в СУ „Георги Измирлиев“ със стаж от 36 години. През годините нейни ученици се представят с успех в регионални и национални исторически конкурси. Преди две години Рения Армянова заедно с ръководения от нея екип за изследователска работа, успешно възстановяват Летописната книга на 158-годишното СУ „Георги Измирлиев“ за периода от 1859 г. до сега /6 тома/. През миналата учебна година тя мотивира и насърчава своите ученици в преписването на „История славянобългарска“. Преписът е представен на патронния празник на училището, както и в Исторически музей - Горна Оряховица и на среща-разговор с академик Антон Дончев в Община Горна Оряховица. Същата учебна година, по идея на Рения Армянова се разширява Музея на училището с изграждане на Етнографски кът „Горнооряховската къща“.

Заедно със своя ученичка участва в конкурса на Националния музей на образованието в Габрово с два филма за патрона на училището – Георги Измирлиев и основателя на училището – Иван Момчилов. Филмът за Иван момчилов бе отличен с първа награда, а авторката му – Мирела Радева получи своето отличие от заместник-министъра на образованието Деница Сачева. Две поредни години преподавателката по история участва със свои ученици в археологическа школа на крепостта „Ряховец“, проведена от Исторически музей -Горна Оряховица. „Тази награда е за екипа и учениците, с които работя“, сподели Рения Армянова при получаването на отличието. От името на СУ „Георги Измирлиев“ тя подари на Общината дискове с филмите за Македончето и Иван Момчилов.

Илия Тихов е роден в Драганово на 30 юли 1936 година. Членува в Творческата литературната група „Асен Разцветников“ при НЧ „Напредък-1869“. През 2015 година издава първата си детска книжка със стихотворения и гатанки – „Обичате ли гатанки?“, а през 2017 г. втората – „Веселушки за децата дружки“. За него е важно с подходящите четива, децата да бъдат насочвани във вярната посока, за да израснат като личности. Илия Тихов сътрудничи и на вестниците „Ретро“, „Трета възраст“‚ „Втора младост“ и „Литературен глас“. „трогнат съм от тази награда. Тя ме задължава много“, каза поетът при награждаването. И двамата носители на отличието положиха подписите си в летописната книга на Община Горна Оряховица.

„През последните години чужди празници се опитват да се налагат у нас. Не бива да забравяме обаче нашите будители. Затова обмисляме идеята  да подемем инициатива за популяризирането им сред децата и младите хора в Горна Оряховица“, каза кметът инж. Добромир Добрев.

В края на церемонията градоначалникът получи българското знаме, изработено от децата от ателие „Тъкачество“ в СУ „Георги Измирлиев“ с ръководител Румена Димитрова. Трибагреникът е изтъкан от учениците в рамките на проект „Твоят час“. Инициативата на учениците преминава под мотото „Да дарим знаме в чест на големи български празници“.

Инж. Добрев се ангажира творбата им да бъде поставена на видно място. Гостите на церемонията бяха поздравени с песента „Песен моя“ в изпълнение на Мария Арсова от ОУ „Иван Вазов“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов