Акад. Антон Дончев : Има две посоки, които се борят във всяко съзнание и душа, а човешкото съзнание е тясна арена

Животът

01-11-2017, 09:48

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великотърновският университет тържествено отбеляза Деня на народните будители

В аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе тържествено събрание по случай Деня на народните будители. Събранието започна с приветствие по случай празника от ректора проф. д-р Христо Бонджолов.

Проф. Хр. Бонджолов се обърна към присъстващите в залата с думите, че дни като 1 ноември са важни, защото припомнят най-важната цел – да се съберат парчетата българщина в страната и зад граница.

Акад. Антон Дончев, 49-ият почетен доктор на Великотърновския университет, получи инсигниите на „Doctor honoris causa“. Той бе удостоен с най-високото почетно звание на Великотърновския университет с решение на Академичния съвет от 19 юни 2017 г. за неговия принос в развитието на българската литература и на българското кино, както и за всестранното му присъствие като човек на духа в българското общество.

Авторът на „Време разделно“ акад. Антон Дончев в академичното си слово отбеляза, че има две посоки, които се борят във всяко съзнание и душа, а човешкото съзнание е тясна арена. „Народните будители са подписали с кръвта си българското решение за българския път на доброто в светлината на духа“, каза акад. Антон Дончев.

Според него пътят може да се избере, като се тръгне по стъпките и следите на народните будители, които повече от век преди подписването на Европейската харта за правата на човека са приели и провъзгласили правото на достойнство за главна цел на човешкия живот.

На тържественото събрание новият почетен доктор на Университета връчи грамотите „Maxima cum laude“ на повишените в научна степен и академична длъжност преподаватели в периода 1.10.2016 г. – 1.10.2017г.

На тържеството присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, членовете на академическия съвет на университета и на университетското настоятелство, председателят на общинския съвет в старата столица Венцислав Спирдонов, зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, представители на институции, студенти и преподаватели.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов