Великотърновските ученици отбелязаха Деня на народните будители

Мисия

01-11-2017, 12:33

Снимка:

Старопрестолна гимназия по икономика

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата бе на Регионалното управление на образованието

Старопрестолна професионална гимназия по икономика, гр. Велико Търново заедно с още 8 училища отбеляза Деня на народните будители в Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Инициативата е на Регионалното управление на образованието във Велико Търново.

Учениците Десислава Димитрова XI б, Мирослава Дончева XI б, Пламен Върбанов XII в и Димитър Христов XII б представиха музикална композиция с презентация, в която посочиха, че Първи ноември е ден за почит на предците ни будители – книжовници, светци, мъченици, революционери. Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля. Изтъкната бе ролята на Свети Йоан Рилски като всепризнат патрон на българското будителство, наричан приживе „земен ангел и небесен жител”; Славата на пръв будител на нацията Паисий Хилендарски, който през 1762 г. написва своята малка книжица- „История Славянобългарска“. Цял низ от светли имена – чисти и сияйни – издигат българското самосъзнание и превръщат България в държава на духа. Посочено бе, че за първи път се честват народните будители в Пловдив през 1909 г., през 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Музикалната композиция завърши с думи на признателност към будителите, като хора, които години наред са подклаждали искрата на българското самосъзнание. Те ни учиха да бъдем свободен народ, те все още ни предават опита и знанията си от класните стаи.

Учениците бяха отличени с грамота от Началника на Регионално управление по образование, Велико Търново г-жа Розалия Личева.

Всички ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика поднесоха цветя на паметниците около училището. По този начин те изразиха признателността си към народните будители.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов