Ваучери за книги за 8 000 лв. получиха свищовските читалища

Мисия

02-11-2017, 11:17

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Деня на народните будители кметът Генчо Генчев зарадва читалищните библиотеки

Навръх 1 ноември – Деня на народните будители кметът на Свищов Генчо Генчев връчи ваучери за книги на обща стойност близо 8000 лева на читалищните библиотеки в общината. Целта е със средствата те да обогатят библиотечния си фонд и да привличат все повече читатели – обясни Генчо Генчев.
Ваучер в размер на 200 лева получиха читалищата в Александрово и Горна Студена, а ваучери от 500 лева получиха представителите на читалищните библиотеки в Козловец, Овча могила, Ореш, Българско Сливово, Вардим, Морава, Царевец, Хаджидимитрово, както и Градската библиотека в Свищов. Няколко дни по-рано, в навечерието на празника на народните будители, ваучери на същата стойност бяха връчени и на читалищните библиотеки в Драгомирово и Алеково.
Изключително зарадвани за празника бяха и представителите на библиотеката при Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856”. Те получиха ваучер за книги в размер на 2000 лева.
За двете библиотеки от Свищов кметът Генчо Генчев връчи като подарък и книгата на проф. Владимир Радулов „Моите два паралелни свята”.
За първи път се прави такова мащабна подкрепа към читалищните библиотеки от общината, като това се случва по инициатива на кметът Генчо Генчев.
Ваучерите за книги бяха връчени на тържествена церемония в зала 1 на Община Свищов, на която присъстваха още секретарят на Общината Любомира Петрова, Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство”, Таня Ликова – главен експерт „Култура”, представители на различните читалища, кметове на кметства и културни дейци.
Днес е празник на духа, на истинското, на българското – каза в словото си кметът Генчо Генчев. – На днешния ден отдаваме почит към будителите, към дарителите, към хората, които са изградили българската държава. Знам, че всички вие се раздавате със сърцата си, за да я има днес читалищната дейност, да се образоват и развиват нашите деца. Затова вие сте съвременните будители и заслужавате голяма подкрепа.
Директорът на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов също поздрави за празника присъстващите. Той отбеляза, че въпреки нелеките условия, при които работят днес читалищните дейци, успехите им в нашата община са видими и че с работата си поддържат културните традиции живи и действащи.
Малко след церемонията делегация от Община Свищов, водена от зам.-кмета Анелия Димитрова посети паметници на видни свищовци в централната градска част. Почит и уважение бяха отдадени на гробовете на Еленка и Кирил Аврамови, Димитър Апостолов Ценов и Георги Атанасович. Цветя бяха поднесени на паметниците на Алеко Константинов, проф. Иван Шишманов и Цветан Радославов.
Тази вечер ще продължи програмата, посветена на Деня на народните будители. В 17.30 часа на Паметника на дарителите ще бъде произнесено празнично слово, а жители и гости на града ще положат цветя в знак на признателност.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов