Плоча пази паметта за основателя на Читалище „Надежда“ във Велико Търново

Мисия

02-11-2017, 13:56

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Открита бе и изложбата „Читалище „Надежда“ и великите народни събрания“

Паметна плоча на основателя на Читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново бе открита днес. Мемориалният знак припомня за живота и делото на Димитър хаджи Павли Иванов, който е и пръв председател на читалищното настоятелство. Поводите са както 170-годишнината от рождението на бележития търновец и възрожденец, така и Деня на народните будители – 1 ноември.

Цветя в знак на признателност поднесоха заместник-кметът на Старата столица Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, председателят на комисията по образование в местния парламент проф. Михаил Харалампиев, настоящият ръководител на читалищното настоятелство арх. Донка Колева и др.

Секретарят на Читалище „Надежда 1869“ Магдалена Костадинова разказа за житейския път на възрожденеца. „Полиглот, търговец, революционер, банкер, дарител и будител, милеещ за България – това е Димитър хаджи Павли Иванов“, посочи Костадинова.

Открита  бе и изложбата „Читалище „Надежда“ и великите народни събрания“, която е подредена във фоайето на културното средище.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов