В обновена зала вече ще репетират горнооряховските самодейци от НЧ „Напредък – 1869“

Мисия

02-11-2017, 14:12

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Стойността на ремонта възлиза на 60 000 лв.

В обновена зала вече ще провеждат своите репетиции самодейците от НЧ „Напредък – 1869“ в Горна Оряховица. Ремонтът на помещението бе направен по проект на Общината, одобрен от „Красива България“. Обновената репетиционна зала и прилежащите й сервизни помещения бяха осветени в Деня на народните будители.

„Сбъдна се една дългогодишна мечта, не само на трите състава, които ползват тази база, а и на всички, близки до проблемите на Читалището. Благодарим за тази възможност на кмета инж. Добромир Добрев и неговия екип, на фирмата-изпълнител в лицето на Петър Гайдаров. На всички, които ни подкрепяха и ни помогнаха. Нека си кажем честит празник в най-хубавия за нас ден – Денят на народните будители, и да си пожелаем следващата стъпка да бъде ремонт на цялото читалище“, каза председателят на НЧ „Напредък - 1869” Атанас Петров, приветствайки гостите на откриването.

Преди това отец Зоран освети новата придобивка на фолклористите, завършвайки службата си с „На многая лета” заедно с всички самодейци, събрали се в новата си зала.

„Щастлив съм, че имаме възможност да сме заедно за това откриване именно в Деня на народните будители. Защото вие сте нашите съвременни будители и ние искаме да ви дадем условията, при които да покажете таланта си. Направихме доста за спорта в Горна Оряховица, но искаме да покажем и подкрепата си за културата и самодейността в нашия град. Виждам разликата между това, което беше преди, и което е сега. Но виждам, че вие изпитвате същата любов към народното творчество и танца. Нека в тази зала има любов и себераздаване. Нека е честит празникът ви, будители“, каза кметът инж. Добромир Добрев.

В отговор домакините от ФА „Сидер войвода”, клуб „Балканика” и „Гусларче” представиха първия си поздрав към гостите – „Заградил е дюлгер Добри”. „Тази песен я направихме още февруари, когато разбрахме, че проектът на Общината за ремонта е одобрен. Толкова дълго сме чакали това, че така изразихме нашата благодарност“, каза главният художествен ръководител на ФА „Сидер войвода” Георги Петров.

Стойността на строително монтажните работи в обновената зала за репетиции възлиза на 60 000 лв. Половината от средствата са осигурени от „Красива България”, а останалите са от общинския бюджет.

Залата за репетиции и обслужващите помещения към нея са разположени в полуприземния етаж на читалището. Репетиционната се ползва от 3 състава с общо 120 човека. Помещението не е ремонтирано от 10 години. По проекта е направен цялостен ремонт на санитарните помещения, подменена е ВиК инсталацията и е монтиран бойлер. Подменена е дограмата на прозорците в санитарните помещения, както и вътрешните врати. Нова е и ел. инсталацията във всички помещения – сменени са проводниците, осветителните тела, ключовете и контактите, монтирано е ново разпределително табло. Окачени тавани са монтирани в санитарните помещения, репетиционната и фоайето. Направена е частична подмяна на стария паркет в залата, както и циклене и лакиране. Стените там са с нова облицовка, монтирани са и нови огледала. Шпакловани и боядисани са всички стени и тавани.

Според изискването на проекта, след извършване на ремонта, НЧ „Напредък – 1869” не трябва да променя предназначението на помещението минимум 5 години и ще има ангажимент за поддръжката му

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов