Апелативен съд Велико Търново потвърди 6 г. затвор за пиян шофьор без книжка, причинил смърт

Крими

03-11-2017, 10:57

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Прокурорът не поискал по-голямо наказание на водача

Великотърновският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Габрово, с която е признат за виновен водач, обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост и средна телесна повреда в резултат на катастрофа, като водачът е шофирал, без да има правоспособност и под въздействието на алкохол.

Със своя присъда от 30.06.2017 г. Окръжен съд – Габрово е признал подсъдимия Мирослав А. А. за виновен в това, че на 31.07.2015 г., около 23.40 ч. в село Батошево, до „Перилото“, в пияно състояние (с установена концентрация на алкохол 0,79 промила) и без да е правоспособен водач на МПС, при управление на МПС, категория „В“ – лек автомобил „Ауди А4“, собственост на З. Н. М. от гр. Севлиево, със скорост не по-малка от 90 км./ч., нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Богомил Н. М. от с. Сенник, общ. Севлиево и средни телесни повреди на Александър З. Н. от с. Сенник.

Окръжен съд – Габрово осъдил подсъдимия на 6 години лишаване от свобода, при първоначален общ режим. 

Срещу присъдата е била подадена жалба от защитника на подсъдимия. С нея се оспорва авторството на деянието, твърди се, че да допуснати съществени процесуални нарушения. Със същата се иска отмяна на присъдата и постановяване на нова, с която подсъдимият да бъде признат за невинен. Алтернативно е направено оплакване за явна несправедливост на наложеното наказание с искане за неговото намаляване.

Апелативен съд – Велико Търново намира жалбата за изцяло неоснователна и намира, че авторството на деянието е доказано по безспорен и категоричен начин, а правната квалификация е законосъобразна, за което излага подробни аргументи в мотивите към решението си.

Поради липса на протест от прокурора или жалба на частния обвинител срещу присъдата на ОС-Габрово обаче въззивният съд няма процесуална възможност да утежни наказателната отговорност на подсъдимия, поради което потвърждава изцяло присъдата на първоинстанционния съд.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване пред ВКС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов