Търновски медик се обучава в модерен симулационен център в Прага

Животът

04-11-2017, 14:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Д-р Сибила Маринова е участвала и в първия уъркшоп по тероризъм

В обучение за критични състояния в анестезиологията и интензивното лечение участва д-р Сибила Маринова – началник на отделението по реанимация и интензивно лечение в областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Курсът с поканени български специалисти се проведе в Прага в изключително модерен симулационен център, разполагащ с реанимационна зала с оборудване на световно ниво.

„ По време на обучението бяха разиграни различни сценарии. Част от нас трябваше да реагират адекватно в ситуацията, като за целта се използваше и супер модерен манекен с показатели, близки до реалните. Останалата част от групата наблюдаваше в друга зала поведението на колегите си в реанимационната”, разказа за Общинското радио д-р Сибила Маринова. Тя сподели, че най-ценното в обучението са били придобитите допълнителни умения и опит. Важното в тях е и правеният анализ и обсъждането на това кой как е реагирал, като комуникация и терапевтично поведение.

Преди няколко години д-р Маринова е участвала в първия уъркшоп по тероризъм, проведен във Варна. Той е бил изключително полезен за участниците с демонстрираното поведение при терористичен акт в час пик в американско метро от израелски колеги.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов