Приложение подава граждански сигнали до институции

Животът

04-11-2017, 17:00

Снимка:

Civi

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Търново е сред общините, които наистина се справят доста добре с проблемите на гражданите, казват създателите на Civi

Вече втора седмица безплатното приложение Civi (Сиви) подава сигнали за граждански проблеми до институциите. Всяка нередност, изпратена до екипа му бива документирана и предавана по административно-правен ред до компетентната институция. То работи в партньорство с държавни и общински администрация от цялата страна, но стартира първо във Велико Търново. Лили Деянова – съосновател и част от екипа на Civi посочи причината за това в добрата и адекватна работа на търновската община. „Велико Търново е първата община, в която стартирахме. Естествено – една от причините е все пак, че вашият кмет е председател на НСОРБ, а Търново е сред общините, които наистина се справят доста добре с проблемите на гражданите. Доста често се внедряват иновации в самата община”, отчете младата дама.

Приложението бе представено на националната среща на сдружението на общините, тя се проведе на 15 октомври в Албена. „Присъстващите приеха инициативата ни много добре, защото ние всъщност помагаме на общините. Гражданите не си знаят правата и когато имат проблем не знаят как да го поставят пред институциите правилно”, коментира Дамянова. Бюрокрацията, учрежденията, наредбите и законите у нас не са малко, не е възможно човек да е запознат с абсолютно всички тях, смята още дамата.

Реално, независимо в коя точка на България се намира – всеки може  да подаде сигнал. Но за разлика от социалните мрежи, в които днес това се случва най-често –  Civi дава шанс  нередностите да бъдат отстранени, а не само обсъдени, защото дела трябват, не думи. В ролята на „инспектор” може да влезе всеки, който инсталира апликацията на смартфона си.  Екип от юристи обработва и подава постъпилите казуси в рамките на няколко часа до институциите, които по закон отговарят в двуседмичен срок. Справка сочи, че близо 1000 души на седмица инсталират иновативното приложение, а вече има и няколко решени проблема – счупена спирка, ремонтирана в рамките на 48 часа, разчистени от клони пътища, замърсени контейнери за отпадъци се извозват за часове, защото екипът работи и с почистващите фирми. Целта е този граждански продукт да се превърне в явление, а таргета е 180 000 човека – до края на годината, допълни Лили Дамянова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов