Днес е Ден без велосипедисти - жертви на пътя

Животът

06-11-2017, 08:53

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пътните полицаи ще проверяват и каруци и селскостопанска техника

Първата част от традиционната акция на полицията „Зима“ обхваща периода от 1 до 10 ноември и се провежда под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. В този период пътните полицаи ще акцентират към превенция над поведението на водачите на велосипеди и пътни превозни средства с животинска тяга. Стриктно ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа; ще се взима отношение спрямо водачите при установяване на движещи се превозни средства без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

При извършване на регистрация и пререгистрация на превозно средство ще  се извършва проверка на  светлините за изправност и съответствие с нормативните изисквания за безопасно шофиране при зимни условия. Ще се следи за оборудване на автомобилите с аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – подходящи за сезона гуми, вериги за сняг, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система, светоотразителната сигнализация на превозното средство, добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходци, използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане и др.
Целта на операцията е запазване живота и здравето на хората. В тази връзка са предвидени засилените полицейски проверки за контрол над участниците в движението и нулева толерантност към нарушителите за предотвратяване и недопускане на тежки пътни инциденти и ограничаване до минимум на ранените и загиналите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов